Zdravlje

Sreda, 26.10.2022.

15:18

Jedna šolja ove vrste mleka obezbeđuje dovoljno proteina, antioksidativnih komponenti i vitamina A

Većina sojinog mleka na tržištu obogaćena je kalcijumom i vitaminima A, D i B12, pa je po nutritivnoj vrednosti veoma slično kravljem mleku. Takođe sadrži mali procenat masti, nema holesterola i ima više proteina od drugog biljnog mleka, a ono što može da uradi telu je začudilo mnoge stručnjake.

Izvor: Net.hr

Jedna šolja ove vrste mleka obezbeđuje dovoljno proteina, antioksidativnih komponenti i vitamina A
Foto:Shutterstock/taa22

Prema nekim procenama, oko 25 odsto odraslih u SAD ima neki oblik intolerancije na laktozu, a veliki broj njih preferira sojino mleko kao zamenu za proizvode od kravljeg mleka.

1. Može da podstakne rast kose: Možda ste čuli da su mlečni proizvodi dobri za održavanje zdrave kose, ali istraživanja pokazuju da to nije slučaj. Mlečni proizvodi sadrže mnogo masti, a mast dovodi do povećanja nivoa testosterona u telu. Testosteron zatim proizvodi nešto što se zove DHT, hormon i primarni uzrok gubitka kose. Ali osim što uzrokuje gubitak kose, on takođe promoviše druge probleme sa kosom kao što su perut i psorijaza. Zato bi možda bilo najbolje da mlečne proizvode zamenite sojinim mlekom ako želite da vaša kosa bude zdrava! To je zato što se sojino mleko pravi od celih zrna soje.

2. Može smanjiti simptome menopauze: Ako prolazite kroz menopauzu, sojino mleko može biti od koristi za vas. Nivoi estrogena imaju tendenciju da opadaju tokom menopauze, a žene obično koriste terapiju zamene hormona za kontrolu simptoma. Međutim, postoji sve veća teorija o tome kako hrana od soje može pomoći kod valunga i noćnog znojenja – uključuje izoflavone, koji se smatraju fitoestrogenima. Ove stvari mogu da funkcionišu na sličan način kao estrogen, samo malo slabije. Jednostavno pijenje sojinog mleka ili grickanje suvog i pečenog sojinog zrna može pomoći u ublažavanju simptoma.

3. Može vam pomoći da bolje spavate noću: Istraživanja pokazuju da sojino mleko zapravo može pomoći da bolje spavate jer sadrži nešto što se zove triptofan. To je aminokiselina koja pomaže vašem telu da proizvodi melatonin, inače poznat kao "hormon spavanja". Ako ste jedan od onih ljudi koji ne mogu zaspati nakon što satima leže u krevetu, pokušajte da popijete čašu sojinog mleka svako veče pre spavanja da biste uživali u mirnom, neometanom snu.

4. Može da umanji efekte starenja kože: Soja ima moć da smanji efekte starenja kože, bilo da je pijete ili koristite kao kozmetički proizvod. Sama soja je puna polinezasićenih masti i ima mnogo antioksidativnih komponenti. Konzumiranje sojinog mleka može biti vaš protivotrov za bore.

5. Može ublažiti depresiju i poboljšati vaše raspoloženje: Mlečni proizvodi sadrže određene opijate zvane kazomorfini, a istraživanja su pokazala da mogu imati dubok uticaj na vaš mozak ako se konzumiraju u velikim količinama. Pokušajte da pijete dve do četiri šolje sojinog mleka svaki dan da biste se osećali dobro.

6. Može da smanji masnoću na stomaku: Sojino mleko sadrži proteine koji mogu da izgrade mišiće i čine da se osećate sitima dok potiskuje apetit. Dok kravlje mleko ima lošu vrstu masti, sojino mleko ima dobru vrstu - možete ga piti bez osećaja krivice. I ne samo to, već sadrži vitamine koji pomažu u sagorevanju masti i dobri su za održavanje nivoa energije. Rezultati jedne studije su pokazali da su žene koje su pile sojino mleko smanjile struk nakon samo četiri nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: