Četvrtak, 28.11.2013.

13:50

Srbi ipak nisu najstariji narod?

Tvrdnje američkog biohemičara ruskog porekla Anatolija Kljosova da su Srbi najstariji narod u više navrata privlačile su pažnju srpskih medija, međutim, molekularni biolog Boris Lenhard tvrdi da da Kljosov nije nikakav stručnjak s Harvarda i da su njegova istraživanja pod velikim znacima navoda.

Izvor: Tportal

Default images

Kljosov tvrdi kako je analizom gena otkrio da su Srbi najstariji narod, da potiču od Noinog sina i da je Balkan pradomovina svih Slovena, pa i onih koji su otišli u Indiju, pokorili starosedeoce i postali poznati kao najviša klasa - arijevci

Prema Kljosovu, gen R1A1, koji je najčešći u dinaridskom području Balkana i ponekad se naziva “ilirskim”, pokazuje da su od Srba potekli svi današnji Sloveni, uključujući i Hrvate i Ruse, ali i većina naroda Evrope.

Ovaj gen je star oko 12 000 godina – u poređenju sa svim ostalim koji su stari između četiri i sedam hiljada godina. Svi narodi u Evropi, osim dva, imaju preko 40 odsto prasrpskog gena, tvrdi Kljosov, koji se u medijima predstavlja kao gostujući profesor Harvarda.

Na temelju njegovog istraživanja napravljena je čak i karta srpskog gena koja pokazuje kako preko 60 posto stanovnika današnje Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Danske, severnog dela Nemačke, južnog dela Skandinavije i dela Velike Britanije ima srpski gen.

Nosioci gena R1a1 na Balkanu su se, nakon dvestotinjak naraštaja, probili na istočnoevropsku ravnicu, gde se pre 4500 godina pojavio predak savremenih Rusa i Ukrajinaca, a nešto kasnije su se naselili i u Indiji.

Kljosov je pseudonaučnik

Molekularni biolog Boris Lenard, vanredni profesor kompjuterske biologije na londonskom Imperijal koledžu, koji je "Tajms" 2013. svrstao na osmo mesto najboljih univerziteta sveta, za T-portal je rekao da pre svega treba naglasiti da Kljosov nije nikakav stručnjak s Harvarda.

“Radi se o osobi koja je bila na Harvardu krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka, koja se u tom razdoblju bavila biohemijom ugljenih hidrata, tj. područjem potpuno nesrodnim populacijskim studijama, i koja je u tom razdoblju za standarde jednog Harvarda ostvarila vrlo mršave i nezapažene naučne rezultate”, rekao je dr Lenard.

“Kljosov već godinama nema afilijaciju sa bilo kojom naučnom ustanovom nego je samostalni biznismen i vlasnik kompanije, a svoja 'istraživanja', pod debelim navodnicima, objavljuje u časopisima koje sam izdaje ili u časopisima predatorskih izdavača koji onima koji plate objavljuju bilo šta. Njegov rad u području molekularne genealogije ima sva obeležja loše nauke i pseudonauke, sa elementima religijskog literalizma. Bavi se područjem u kojem nema nikakvih priznatih akademskih rezultata, smišlja 'teorije' koje su stručnjacima tragikomične, i optužuje naučnike koji su proveli ceo svoj život kompetentno istražujući isti problem za rigidnost i dogmatizam. Njega svakako treba ignorisati”, rekao je dr Lenard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: