Petak, 05.10.2007.

07:48

Sednica Rijaseta Islamske zajednice

U Novom Pazaru održana je sednica Vrhovnog sabora Rijaseta Islamske zajednice u Srbiji.

Izvor: B92

Default images

Na njoj je obavljena i zvanična primopredaja dužnosti između Hamdije Jusufspahića i novoizabranog reisa Adema Zilkića. Generalni sekretar Rijaseta Eldin Aščerić rekao je novinarima da je na toj sednici "obnovljen" rad Mešihata iz Sandžaka, koji organizaciono pripada Rijasetu u Srbiji, i da su verifikovani mandati novih organa upravljanja.

"Verifikuje se predlog i imenovanje reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije efendije Delkića, na osnovu Ustava Islamske zajednice Srbije. Na predlog sabornika Sabora Islamske zajednice Srbije s područja Sandžaka, jednoglasno se usvaja imenovanje dosadašnjeg reis-ul-uleme Hamdije efendije Jusufspahića za doživotnog počasnog ulemu Islamske zajednice Srbije", rekao je Aščerić.

On je rekao i da je jedan od zaključaka Sabora da se kod Vlade Srbije pokrene postupak za zaštitu objekata i ljudi. On je pojasnio da je takva odluka usvojena zbog učestalih pretnji od pristalica Muamera Zukorlića.

S druge strane, zamenik predsednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka i novosadski muftija Rešad Plojović, negirao je da Zukorlić na ovakav način može biti smenjen:

"Zapravo se radi o ponovnom pokušaju implementacije odluke Sulejmana Ugljanina, donete u septembru prošle godine, o ukidanju Mešihata Islamske zajednice. Predsednika Mešihata moguće je promijeniti, ali isključivo u skladu s Ustavom Islamske zajednice i u okviru nadležnih organa Islamske zajednice u Srbiji", kaže on.

Iz Mešihata Islamske zajednice Sandžaka‚ na čijem je čelu muftija Zukorlić, danas je saopšteno da će sabor te zajednice u subotu razmatrati aktuelno stanje i dati mogućnost svim članovima da izraze svoje mišljenje o Zukorlićevom dosadašnjem radu.

Taj mešihat je naveo da, ukoliko članovi Sabora ne izraze poverenje Zukorliću, on će biti razrešen dužnosti i biće raspisani izbori za imenovanje novog muftije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: