Svet 30

19.05.2024.

23:57

Rat – dan 815: Krim zasut raketama; Rusi probili odbanu; Mrtvih sve više

Rat u Ukrajini – 814 dan. U jednom selu u ruskoj Belgorodskoj oblasti zapalio se krov crkve usled pada drona Oružanih snaga Ukrajine.

Izvor: B92.net

Rat – dan 815: Krim zasut raketama; Rusi probili odbanu; Mrtvih sve više
Shutterstock/zef art

Podeli:

Ukrajinske odbrambene snage pogodile su ruski morski minolovac ''Kovrovec'', saopšteno je danas iz generalštaba oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajina je ispalila devet američkih raketa ATACMS na Krim i napala ruske regione sa najmanje 60 dronova u velikom napadu koji je zatvorio rafineriju nafte na jugu Rusije.

Ruska vojska probila je odbranu Oružanih snaga Ukrajine u pologovskom delu fronta u Zaporoškoj oblasti.

Završeno

22:03

Ruske snage probile su se zapadno od Novomihajlivke i ušle u istočnu periferiju Paraskovijevke u Donjeckoj oblasti

20:41

Broj poginulih u Harkovu popeo se na 27

Broj poginulih u ruskom napadu na rekreativni centar u predgrađu Harkova porastao je na šest, dok je 27 osoba povređeno, saopštilo je Regionalno tužilaštvo u Harkovu na aplikaciji za razmneu poruka Telegram.

"Za sada se zna da je najmanje 27 osoba povređeno. Među njima su već dva policajca. Šest osoba je poginulo", navodi se u saopštenju tužilaštva, preneo je Ukrinform.

Načelnik Harkovske oblasti Oleh Sinehubov izjavio je ranije danas da je među ranjenima i radnik Hitne pomoći, kao i da je oštećeno vozilo hitne pomoći, prenela je agencija Unian.

Lokalni zvaničnici su potvrdili da su svi povređeni prebačeni u bolnice, kao i da ima materijalne štete na stambenim objektima. Rusi su raketom Iskander-M napali danas civilni objekat u oblasti Harkova.

20:04

Šebekin na meti granata

Prilikom ukrajinskog granatiranja centra grada Šebekino u Belgorodskoj oblasti povređeno je 11 ljudi, među kojima i troje dece, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

Oni su prebačeni u bolnice u Belgorodu, gde im se pruža neophodna medicinska pomoć.

Po rečima Gladkova, u gradu je oštećeno sedam višespratnica kao i 25 automobila.
 

19:50

Zelenski izjavio saučešće porodicama nastradalih u Harkovu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je saučešće porodicama poginulih i povređenih u ruskom raketnom napadu na civilni objekat u harkovskom okrugu.

"Samo danas, kao rezultat jednog od granatiranja u oblasti Harkova, 16 ljudi je povređeno, a petoro ubijeno. Moje saučešće njihovim najbližima", napisao je Zelenski na Fejsbusu, preneo je Ukrinform.

On je rekao da su rakete, bombe i artiljerija jedino što Rusiji omogućava da nastavi agresiju.

"Svet može da stavi tačku na ruski teror. Da bi se to postiglo, mora se prevazići nedostatak političke volje među liderima. Dva Patriota za Harkov će suštinski promeniti situaciju", rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, sistemi protivvazdušne odbrane u drugim gradovima Ukrajine, kao i dovoljna podrška ukrajinskim ratnicima na frontu, obezbediće poraz "ruskog terora".

"Zahvalan sam svim liderima i državama koji to prepoznaju i preduzimaju odlučnu akciju kako bi osigurali pravedan završetak rata i što pre priveli teroriste pravdi", naveo je Zelenski.

17:57

Gori rafinerija

17:53

Probijena ukrajinska odbrana

Ruska vojska probila je odbranu Oružanih snaga Ukrajine u pologovskom delu fronta u Zaporoškoj oblasti i napredovala jedan i po kilometar u pravcu grada Gulajpolja, rekao je za Sputnjik predsednik komisije Javne komore Rusije za zaštitu suvereniteta Vladimir Rogov.


"Intenzivirane su borbe na pologovsko-gulajpoljskom delu fronta. Naša vojska probila je liniju odbrane ukrajinskih militanata i napredovala do kilometar i po u pravcu grada Gulajpolje koje se nalazi pod okupacijom Oružanih snaga Ukrajine", rekao je Rogov.
 

13:38

Rusi uništavaju dronove

13:37

Rafinerija prestala sa radom nakon napada

Ruska rafinerija u južnoj ruskoj oblasti Krasnodar morala je da prekine rad danas posle napada šest ukrajinskih dronova, saopštili su uprava i lokalne vlasti.

Ruski zvaničnici ranije su javili da su ruske snage noćas oborile oko 60 dronova i nekoliko raketa iznad svoje teritorije, dok je Ukrajina javila da je uništila više od 30 ruskih dronova upućenih na njenu teritoriju.

Ukupno je 57 ukrajinskih dronova presretnuto je ili oboreno noćas u Krasnodarskoj oblasti, prema ruskom ministarstvu odbrane.

Tokom noći šest dronova palo je na teritoriju rafinerije Slavjansk na Kubanu, napisao je preko Telegrama regionalni zvaničnik Roman Sinjagoviski.

To je jedna od najvećih rafinerija na jugu Rusije koja je deo grupe Slavjansk EKO.

12:04

Napadnut Krim

Ukrajina je ispalila devet američkih raketa ATACMS na Krim i napala ruske regione sa najmanje 60 dronova u velikom napadu koji je zatvorio rafineriju nafte na jugu Rusije, saopštili su ruski zvaničnici.

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je devet raketa ATACMS iznad Krima, zajedno sa 57 dronova iznad ruskog Krasnodarskog kraja i tri bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

11:48

Pogođen ruski ''Kovrovec''

Ukrajinske odbrambene snage pogodile su ruski morski minolovac ''Kovrovec'', saopšteno je danas iz generalštaba oružanih snaga Ukrajine.

Reč je o minolovcu ruske Crnomorske flote namenjenom za vodjenje brodova i plovila kroz minirane vode, izvidjačko i kontrolno povlačenje, uspostavljanje plovnih puteva u minskim poljima i učešce u postavljanju mina, prenosi agencija UNIAN.

Navodi se da je ruska vojska ranije koristila brod ''Kovrovec'' za obavljanje misija u Atlantskom okeanu, Persijskom zalivu i u Sredozemnom moru, a nakon toga je prevezen u Sevastopolj.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: