Svet

Utorak, 18.11.2014.

09:52

Nova loša vest - cene nafte padaju

Cene nafte su danas nastavile da padaju, nakon što su podaci pokazali da je privreda Japana skliznula u recesiju, naveli su analitičari.

Izvor: Tanjug

Default images

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u decembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 37 centi na 75,27 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za januarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 37 centi na 78,94 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Cene nafte su pod pritiskom zbog slabih ekonomskih podataka iz Japana i rastućeg skepticizma u pogledu toga da li će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) dogovoriti ograničavanje proizvodnje nafte", navodi se u izveštaju singapurske "Junajted oversiz banke".

Zvanični podaci iz Japana pokazali su juče da je privreda te zemlje u periodu jul-septembar potonula za 0,4 odsto, ili na godišnjem nivou za 1,6 odsto. Takvi podaci usledili su posle pada od 1,9 odsto iz perioda april-jun, što znači da je privreda Japana sada ušla u tehničku recesiju.

Prema podacima američke Agencije za energetske informacije, Japan je u 2013. godini bio treći najveći svetski uvoznik sirove nafte posle SAD i Kine, budući da je uvozio oko 4,4 miliona barela dnevno, od čega je trećina poticala iz Saudijske Arabije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

14 h

Podeli: