Svet

Četvrtak, 06.09.2012.

18:41

Zatvoriće se 10 fabrika automobila?

Pet do deset fabrika automobila mogle bi biti zatvorene i otpušteno 80.000 radnika kroz dve do tri godine u Zapadnoj Evropi, piše francuski list Tribin.

Izvor: Tanjug

Default images

Od 2007. evropsko tržište automobila beleži veliki pad prodaje a toga nisu poštedjene ni najveće kompanije u toj oblasti.

"Najveći evropski i turski proizvodjači zabeležili su od 2007. do danas pad u prodaji luksuznih automobila i namenskih vozila za 23 odsto što je 12,3 miliona prodatih vozila manje, a francuski za čak 28 odsto", ocenio je za taj list francuski analitičar specijalizovan za autoindustriju Rolan Berže. S druge strane, prodaja jeftinih modela poput Dačije, Čerija, Hundai-Kie i Ssevroleta u Evropi je porasla u periodu od 2007. do 2012. za 40 odsto, dok je prodaja skupih modela poput BMW-a, Mercedesa, Audia, Leksusa, Infinitia, Sitroena DS opala za 14 odsto.
Zbog loše prodaje luksuznih modela i "prevelikog kapaciteta proizvodnje" doveden je u pitanje dalji rad desetak fabrika i oko 80.000 zaposlenih i to pre svega na tlu Zapadne Evrope.
Pet fabrika bi moglo biti zatvoreno u najskorijem roku, dok je mogućnost zatvaranje još pet fabrika otvorena ukoliko se sadašnja tendencija na tržištima nastavi, objasnio je francuski ekonomista.
"Pežo Sitroen" je već najavio zatvaranje svog pogona u Olneu-sou-Bua, u pariskoj regiji. Opelove fabrike, američke filijale Dženeral Motorsa (GM) i Fijata su takodje ugrožene.
"Sem Folksvagena i Forda, ostali proizvodjaci automobila, poput GM, Pežoa, Renoa i Fiata beleže neodrživu stopu produktivnosti a tržišta ne pokazuju znake oporavka", izjavio je Maks Blanše, konsultant "Rože Beržea".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

5 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: