Svet

Ponedeljak, 21.12.2020.

08:15

Potvrđeno: Siguran je; "Prevrnuli smo svaki kamen..."

Evropska regulatorna agencija za sigurnost avijacije EASA je potvrdila da je Boingov avion 737 Maks sada potpuno siguran za letove.

Izvor: klix.ba

Potvrđeno: Siguran je;
Foto: EPA, Gary He

EASA je saopštila da je "prevrnula svaki kamen" prilikom analize aviona, uključujući promene dizajna koje je nakon dve fatalne nesreće načinio proizvođač.

Podsetimo, ovaj model aviona je prizemljen u martu 2019. godine nakon što je u dve katastrofalne avionske nesreće poginulo ukupno 346 osoba.

Avion je već dobio dozvolu za nastavak letova u SAD-u i Brazilu, a EASA očekuje izdavanje dozvole za letove u Evropi sredinom januara, javlja Bi-Bi-Si.

Prva nesreća se dogodila u oktobru 2018. godine kada je avion kompanije Lajon Er pao u more kod Indonezije, a drugu je doživio avion Etiopijan Erlajnsa četiri meseca kasnije nakon što se srušio nedugo posle poletanja.

Obe nesreće su rezultat problematičnog softvera za kontrolu leta koji se aktivirao u pogrešno vreme zbog čega je avion nosom ponirao i nezaustavljivo padao, prenosi Klix.

Kako bi se letovi nastavili, postojeći avioni moraju da dobiju novi kompjuterski softver te nove instalacije i instrumente u kokpitu.

Takođe, piloti će morati da obavie obaveznu obuku, a svaki avion će se testirati kako bi se osiguralo da su modifikacije urađene na pravi način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: