Srbija

Četvrtak, 20.11.2014.

16:33

Plan Srba i Mađara za kinesku robu

Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je robna razmena Srbije i Mađarske u 2013. bila rekordna, blizu 1,1 milijardu evra.

Izvor: Beta

Default images

Prema njegovim rečima, očekuje da će 2014. ona biti još veća jer su rezultati u prvih osam meseci bolji za pet odsto u odnosu na isti period 2013.

Sijarto je na Poslovnom forumu Srbija-Mađarska održanom u Privrednoj komori Srbije kazao da bilateralni i međudržavni poslovi između Srbije i Mađarske nikada nisu bili bolji i da između vlada dve države postoji uzajamna ravnoteža i razumevanje.

Sijarto je naglasio da dobra bilateralna saradnja ima veliki uticaj i na ceo region, posebno veliki doprinos ima na energetsku stabilnost Evrope.

Prema negovim rečima, veoma je značajno da što pre počne izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte, zbog sve veće razmene Kine sa Evropom, a ta pruga je najbrži put da kineska roba koja se sve više doprema do grčkih luka, stigne u Evropu. On je naglasio da je tokom današnjih razgovora sa srpskim zvaničnicima dogovoren zajednički nastup dve zemlje u pregovorima sa kineskim partnerima o izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta i njenom finansiranju, kako bi bio taj projekat bio završen do leta 2017.

Prema rečima Sijarta, u prvoj polovini naredne godine planirano je otvaranje dva nova granična prelaza, a u drugoj polovini 2015. godine još dva što će imati veliki uticaj na povećanje privredne saradnje Srbije i Mađarske.

Predsednik Privredne komore Mađarske Laslo Paraga kazao je da da Mađarska pažljivo prati šta se dešava u Srbiji i da su firme iz te zemlje spremne da učestvuju u privatizacijama u Srbiji, ali i da svoje iskustvo u tom poslu podele sa Srbijom.

On je naglasio da zaštita nacionalnih interesa nije nimalo lak posao.

Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević - Bošković kazala je da se ukupni odnosi Mađarske i Srbije unapređuju dijalogom i intenziviranjem aktivnosti na svim nivoima.

Ona je dodala da su oblasti koje su posebno interesantne za saradnju između dve zemlje: trgovina, energetika, građevinarstvo, saobraćaj, metalska i auto industrija, kao i poljoprivreda, zaštita životne sredine i IT sektor.

Vršilac dužnosti predsednika PKS Milivoje Miletić kazao je da je Poslovni forum Srbija-Mađarska koji se danas održava u tom udruženju privrednika, doprineti da se ekonomska saradnja dve zemlje podigne na što veći i uravnoteženiji nivo.

On je dodao da je u prošloj godini ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene koja je bila blizu 1,1 milijardi evra bila veća za 9,58 odsto u odnosu na 2012.

Prema rečima Miletića, u prvih osam meseci ove godine ukupna vrednost robne razmene Mađarske i Srbije bila je 676,7 miliona evra, a srpski izvoz zabeležio je rast od 2,4 odsto i bio je 189 miliona evra, dok je uvoz porastao za 1,7 odsto na 487,7 miliona evra.

Prema podacima PKS-a nivo investicija mađarskih firmi u Srbiju od 2005-2014. je oko 418 miliona evra, a nivo godišnjih ulaganja je smanjen u odnosu na sredinu prethodne decenije. Najznačajnije ulaganje bilo je u bankarski sektor, jer je mađarska OTP banka kupila deo kapitala Cepter, Kulske i Niške banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: