Srbija

Sreda, 05.09.2012.

18:20

Potreban novi sporazum sa MMF-om

U isto vreme dok se stručnjaci MMF-a u ponedeljak budu upoznavali sa stanjem u javnim finansijama, pred Vladu Srbije bi trebalo da stigne rebalans budžeta.

Izvor: B92

Default images

Misija Međunarodnog monetarnog fonda stiže u izvidnicu u Srbiju. Pet dana razgovora o stanju u javnim finansijama trebalo bi da bude dovoljno vremena za procenu da li srpske vlasti ispunjavaju uslove za novi aranžman sa MMF-om.

Vlajko Senić, državni sekretar u Ministarstvu finansija kaže da je u tom ministarstvu žele da naprave novi sporazum sa MMF-om za budžet za 2013. godinu.

"Realno ovaj sporazum je prethodna vlada stavila ad akta probijajući sve zadate cifre i garancije. Mi ćemo predložiti da se napraviti novi sporazum za budžet za 2013. godinu jer planiramo da ozbiljno smanjimo budžetski deficit za narednu godinu i kada bi to bilo tako onda bi očekivali da uoči donošenja budžeta razgovaramo sa MMF-a", kaže Senić.

Ogroman deficit nije moguće drastično smanjiti do kraja godine. Kako će se raditi u naredne dve godine jedno je od glavnih pitanja na koje će ekseperti MMF-a tražiti konkretne odgovore.

Mijat Lakićević, urednik u Novom magazinu kaže da je sada trend da se u 2014. godini uspostavi takav trend pada deficita i pada javne potrošnje.

"Taj trend bi trebalo da bude takav da može garantovati da ćemo moći da otplaćujemo obaveze, da nećemo pasti u dužničku krizu i da će istovremeno naš deficit pasti na nekih 4 odsto bruto društvenog proizvida sa tendencijom da se i dalje smanjuje", kaže Lakićević.

Iste teme u ponedeljak čeka Vladu Srbije. Ušteda kroz ograničavanje najvećih plata u vladinim agencijama i smanjenje rashoda ali i pomoć najugroženijim penzioneriama kroz takozvanu 13 penziju samo su neke od stavki o kojima će odlučivati kabinet Ivice Dačića. "Da nije bilo rebalansa i svih ovih mera ne bismo imali ni redovnu penziju, toliko je bila ugrožena likvidnost zemlje. Dogovor je i on će biti sproveden da za penzionere ispod 15 hiljada dinara krene isplata i to je jedna vrsta socijlane pomoći. To je ono što je Beograd radio u proteklom periodu. Mi smo osigurali sredstva za tu namenu ali je svakako rebalanas, koji očekujemo da bude na Vladi usvojen u narednih nekoliko dana, osnov za obezbeđenje sredstava za te namene - kaže Senić.

Poslednji aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011. Zamrznut je u februaru ove godine jer se odstupilo od dogovorenog fiskalnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

5 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: