Srbija

Četvrtak, 07.07.2011.

19:13

Srbija protiv nuklearne energije

Austrija i Srbija su podnele zajednički amandman na rezoluciju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za odustajanje od nuklearne energije.

Izvor: Tanjug

Default images

Amandman su podneli poslanici iz Austrije Volfgang Grosruk, Johan Majer i Karl Elinger, kao i iz Srbije Gordana Čomić i Meho Omerović.

Na godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koje se održava u Beogradu, po prvi put biće razmotren predlog Litvanije i Ukrajine o nuklearnoj energiji.

U zajedničkom zahtevu Austrije i Srbije, kojim se bavi odbor za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu, pozivaju se zemlje članice da preduzmu korake za podsticanje obnovljive energije i primenu mera za energetsku efikasnost.

Od država članica se, takođe, zahteva obustava izgradnje i planiranja novih nuklearnih elektrana, kao i postepeno odustajanje od nuklearne energije.

Austrija i Srbija su, kako je poslanik Majer rekao, zemlje kojima je ova tema veoma važna, jer su obe odustale od razmatranja izgradnje nuklearnih elektrana.

Nuklearna katastrofa u Japanu je, prema mišljenju poslanika, pokazala da se rizici korišćenja atomske energije ne mogu kontrolisati. Posledice po ljude i životnu sredinu, ali i po privredu, jasno su pokazali da rizici nesreće predstavljaju realnu opasnost i da nije ni rešeno pitanje nuklearnog otpada, dodali su oni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

18 h

Podeli: