Srbija

Utorak, 27.02.2018.

15:42

Merkelova Vučiću: Nije to srpska stvar

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Nemačka otvorena prema trgovinskim partnerima, uključujući i Kinu.

Izvor: Tanjug

Merkelova Vučiću: Nije to srpska stvar
Foto: Epa/MARKUS HEINE

Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da Srbija ima dobre odnose sa Kinom, ali da svaki ugovor koji postignemo ide na odobrenje u EU, iako smo zemlja kandidat.

Merkelova i Vučić su na zajedničkoj konferenciji za novinare odgovarali na pitanja u vezi sa ekonomskom saradnjom Srbije sa Kinom, ali i zemalja članica EU i Nemačke, a nemačka kancelarka je rekla da je uvek važno da zemlje članice zastupaju zajedničku politiku i u slučaju saradnje sa Kinom.

Ona je u vezi s projektom pruge Beograd - Budimpešta, nastaim u vezi sa inicijativom 16 plus 1, podvukla da je za nju uvek važno da države članice EU koje su u toj inicijativi "zastupaju zajedničku politiku prema Kini sa nama - inače bismo imali podele unutar EU".

Međutim, dodala je, u suštini davanje doprinosa infrastrukturnim projektima sa trećim zemljama nije zabranjeno, a Evropska komisija razmatra da li je to u skladu sa pravnim propisima

"Nije to srpska stvar" rekla je Merkelova i podvukla da je reč o saradnji Kine sa drugim zemljama "za koju znamo i o kojima razgovaramo" .

Pod lupom kineski ulazak u Dajlmer

Navela je i da što se tiče kineskog udela u "Dajmleru" Nemački ured za nadzor finansija proverava da li je sve transparentno.

"Mi smo otvoreni prema trgovinskim partnerima i na prvi pogled ne vidimo nikakvo kršenje prava. Radi se o tome da autoindustrija u Nemačkoj mora biti spremna za budućnost i politika želi da stvori okvirne uslove koji su potrebni za to", rekla je Merkelova.

Predsednik Vučić je ukazao na to da Srbija ima dobre odnose sa Kinom, ali da svaki ugovor koji postignemo ide na odobrenje u EU, iako smo samo zemlja kandidat.

"Sve ostalo je Merkel rekla na najbolji način i nemam šta da dodam", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

20 h

Podeli: