Svet 2

23.05.2024.

21:41

Postaće najvrednija kompanija na svetu? Nvidia skočila 262%

Kalifornijski proizvođač naprednih čipova Nvidia objavio je da njegov prihod u prvom fiskalnom kvartalu 2024. koji se završio krajem aprila porastao za 242 odsto međugodišnje na rekordnih 26 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug

Postaće najvrednija kompanija na svetu? Nvidia skočila 262%
Profimedia

Podeli:

Kvartalni prihod centra podataka kompanije Nvidia je porastao za čak 427 odsto međugodišnje i za 23 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2023. na rekordnih 22,6 milijardi dolara.

Prilagođena zarada po akciji firme Nvidia iznosi 6,12 dolara, što je za 461 odsto više u odnosu na isti kvartal lane.

Kako prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC), analitičari agencije LSEG su prognozirali prilagođenu zaradu od 5,59 dolara po akciji i kvartalni prihod od 24,65 milijardi dolara, tako da su rezultati prevazišli i očekivanja stručnjaka.

"Počela je nova industrijska revolucija. Kompanije i države se udružuju sa firmom Nvidia kako bi prebacile tradicionalne centre podataka vredne bilione dolara na ubrzano računarstvo i izgradile novi tip centra podataka, AI fabrike, za proizvodnju nove robe, veštačke inteligencije", izjavio je osnivač i izvršni direktor kalifornijske kompanije Jensen Huang.

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija će doneti značajno povećanje produktivnosti u skoro svakoj industriji i pomoći kompanijama da budu troškovno i energetski efikasnije.

Nvidia je optimistična i očekuje da će u drugom fiskalnom kvartalu prihodovati 28 milijardi dolara, ponovo iznad očekivanja analitičara.

Akcije kompanije iz kalifornijske Santa Klare su na izveštaj regovale snažnim rastom na rekordnih 1.000 dolara po deonici.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

17 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: