Svet 2

23.05.2024.

21:41

Postaće najvrednija kompanija na svetu? Nvidia skočila 262%

Kalifornijski proizvođač naprednih čipova Nvidia objavio je da njegov prihod u prvom fiskalnom kvartalu 2024. koji se završio krajem aprila porastao za 242 odsto međugodišnje na rekordnih 26 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug

Postaće najvrednija kompanija na svetu? Nvidia skočila 262%
Profimedia

Podeli:

Kvartalni prihod centra podataka kompanije Nvidia je porastao za čak 427 odsto međugodišnje i za 23 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2023. na rekordnih 22,6 milijardi dolara.

Prilagođena zarada po akciji firme Nvidia iznosi 6,12 dolara, što je za 461 odsto više u odnosu na isti kvartal lane.

Kako prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC), analitičari agencije LSEG su prognozirali prilagođenu zaradu od 5,59 dolara po akciji i kvartalni prihod od 24,65 milijardi dolara, tako da su rezultati prevazišli i očekivanja stručnjaka.

"Počela je nova industrijska revolucija. Kompanije i države se udružuju sa firmom Nvidia kako bi prebacile tradicionalne centre podataka vredne bilione dolara na ubrzano računarstvo i izgradile novi tip centra podataka, AI fabrike, za proizvodnju nove robe, veštačke inteligencije", izjavio je osnivač i izvršni direktor kalifornijske kompanije Jensen Huang.

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija će doneti značajno povećanje produktivnosti u skoro svakoj industriji i pomoći kompanijama da budu troškovno i energetski efikasnije.

Nvidia je optimistična i očekuje da će u drugom fiskalnom kvartalu prihodovati 28 milijardi dolara, ponovo iznad očekivanja analitičara.

Akcije kompanije iz kalifornijske Santa Klare su na izveštaj regovale snažnim rastom na rekordnih 1.000 dolara po deonici.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: