Svet 1

23.05.2024.

23:58

"Kasno je: Svet je opasan, a Velika Britanija nije spremna"

Svet je opasniji sada nego tokom Hladnog rata, a Velika Britanija nije spremna da se brani, upozorio je danas bivši šef britanske mornarice Alan Vest.

Izvor: Tanjug

"Kasno je: Svet je opasan, a Velika Britanija nije spremna"
Shutterstock/breakermaximus

Podeli:

U intervjuu za britanski San, Vest je osudio povećanje budžeta za odbranu, koje je okarakterisao kao ''premalo i prekasno'' i rekao da su britanske oružane snage i mornarica u ranjivom položaju.

Istakao je da je svet u ''veoma nepredvidljivom'' stanju zbog konflikta u Gazi, Sudanu i Ukrajini, kao i eskalacije tenzija u Južnom kineskom moru.

Bivši šef mornarice rekao je da izdvajanja za odbranu često zaustavljaju ratove, a doveo je u pitanje izjavu ministra odbrane Granta Šapsa da je Velika Britanija u "zlatnom dobu brodogradnje" ukazavši na godine ulaganja ispod nivoa.

Problem je nedostatak investicija što će u narednim godinama učiniti Kraljevsku mornaricu ranjivom i nesposobnom da zaštiti transatlansku trgovinu, istakao je Vest.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: