Svet 5

23.05.2024.

23:29

Rat – dan 819: Novi napad; Zavijaju sirene; Serija eksplozija

Rat u Ukrajini – 819. dan. Serija eksplozija dogodila se jutros u centru Belgoroda u trenutku kada je proglašena raketna pretnja u tom ruskom gradu blizu granice s Ukrajinom, prenela je agencija RIA Novosti.

Izvor: B92.net

Rat – dan 819: Novi napad; Zavijaju sirene; Serija eksplozija
Profimedia

Podeli:

Na području centralnog trga u Belgorodu čula se serija eksplozija u trenutku kada se oglasila sirena za vazdušnu opasnost. Zatim je, oko 15 minuta kasnije, još jedna serija od dvadesetak eksplozija odjeknula u gradu, navodi ruska agencija.

Raketna pretnja u Belgorodu i Belgorodskoj oblasti otkazana je posle više od sat vremena, saopštio je guverner regiona Vjačeslav Gladkov. Za sada nema izveštaja o eventulanoj materijalnoj šteti ili žrtvama u ovom napadu.

Završeno

22:42

Zavijaju sirene; Odjekuju eksplozije u Harkovu

U Harkovu su odjeknule eksplozije, u gradu se čuju sirene za vazdušnu opasnost, saopštili su ukrajinski mediji.
 

21:44

Ruski tenk dignut u vazduh

20:42

Stigla pretnja: Sprema se veliki napad

Služba bezbednosti Ukrajine ponovo preti napadima na Krimski most, nazivajući ga "prioritetnim ciljem".

"Uz pomoć dronova, višecevnih bacača raketa, specijalna služba može suštinski da poveća spisak potencijlanih ciljeva na moru. Jedan od prioritetnih ciljeva, prema Vasiliju Maljuku, je i Krimski most koji je dva puta pogođen između ostalog morskim dronovima 'si bejbi' ", navodi se u saopštenju objavljenom na Tleegramu SBU. 
 

20:41

Ruska delegacija sastaće se sa generalnim sekretarom IAEA Rafaelom Grosijem 28. maja u Kalinjingradu, a glavna tema biće situacija u Zaporoškoj nuklearki, rekao je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.
 

19:47

Kadirov: "Maštam o tome da Zelenskog zatvorim u podrum"

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da mašta o tome da Vladimira Zelenskog zatvori u podrum.

"Maštam o tome da Zelenskog zatvorim u podrum u Čečeniji", rekao je Kadirov za RT.
Dodao je da su vojne isporuke besmislene.

"Šta god da isporučuju mi ćemo dobiti rata, đavole ćemo pobediti, tih neonacista neće biti", rekao je on.
 

18:32

Novi paket pomoći Ukrajini iz SAD?

Sjedinjene Države bi 24. maja mogle da objave novi, dodatni, paket pomoći Ukrajini u iznosu od 275 miliona dolara, javlja AP pozivajući se na izvore.

Paket bi obuhvatio rakete za sisteme "hajmars" i artiljerijska municija.
 

14:32

Sedam žrtava granatiranja Harkova; Zelenski iskritikovao međunarodnu zajednicu

Najmanje sedam osoba je poginulo i 16 ih povređeno u Harkovu, na severoistoku Ukrajine, saopštile su danas regionalne vlasti, dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kritikovao "slabost" međunarodne zajednice da obezbedi Kijevu dovoljno sredstava protivvazdušne odbrane.

U južnom regionu Zaporožja, 74-godišnji civil poginuo je u artiljerijskom napadu dok je radio u dvorištu svoje kuće u selu Mala Tokmačka, saopštio je lokalni zvaničnik Ivan Fedorov.

Guverner Oleg Sinegubov na Telegramu je zatim napisao da je prema "ažuriranim podacima, otkriveno sedam mrtvih".

On je dodao da je gađana civilna meta, da je reč o štampariji, kao i da je povređeno 16 ljudi. 

Ukrajinske vlasti su saopštile da je Harkov od jutros pogođen sa 15 projektila.

Zelenski je rekao da su novi udari dokaz da je hitno potrebno da Zapada Ukrajini isporuči protivraketne sisteme. 

"Ruski teroristi iskorišćavaju činjenicu da Ukrajina nema dovoljno PVO", naveo je Zelenski na društvenim mrežama.

"To nije naša slabost, već slabost sveta koji se ne usuđuje da se ponaša prema teroristima onako kako zaslužuju", dodao je ukrajinski predsednik.

13:38

Poljsko MSP: Obaranje ruskih raketa sa teritorije NATO-a predmet diskusije

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zahtev Ukrajine da se ruske rakete obaraju sa teritorije NATO-a predmet diskusije. Pavel Vronski, poljski novinar, potvrdio je u intervjuu za radio RMF FM da Ukrajina zaista traži od svojih suseda da obore ruske rakete sa njihove teritorije.

''Ukrajinska strana postavlja takav zahtev da poljske vojne snage i poljski sistemi protivvazdušne odbrane obore rakete koje lete iznad ukrajinske teritorije", rekao je Vronski.

On je napomenuo da je to pitanje diskusije i dodao da su potencijalna presretanja raketa povezana sa nizom preduslova, prenosi Evropska pravda.

"Na primer, tehnička pitanja u vezi sa dometom ovih projektila, kao i pravna pitanja. Šta ce se desiti ako olupina takve rakete uništi nečiju imovinu ili izazove nečiju smrt jer se, na kraju krajeva, projektil nece rastvoriti u vazduhu", primetio je novinar.

13:33

"Pala" Andrejevka

Oružane snage Rusije oslobodile su naselje Andrejevka u DNR, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Takođe, kako se navodi u dnevnom brifingu, grupa snaga “Sever“ odbila je dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Gluboko i grada Volčanska u Harkovskoj oblasti. Ta grupa nastavlja da napreduje u dubinu odbrane protivnika, a ukrajinske snage izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 365 vojnika.

Jedinice grupe “Centar“ odbile su pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine.

Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 405 vojnika u zoni odgovornosti Centralne grupacije Oružanih snaga Rusije.

Grupa snaga “Istok“ zauzela je povoljnije linije, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 120 vojnika.

PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 53 drona, 6 raketa “atakams“, tri avionske bombe “hamer“ i 47 granata višecevnog raketnog sistema;

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana više od 490 vojnika u zoni odgovornosti ruske grupe “Jug“, jedinice grupe snaga “Zapad“ odbile su četiri kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio gotovo 320 vojnika.

10:11

Rusija reagovala na norvešku odluku: Uzvratićemo

Rusija je nagovestila da će uzvratiti na odluku Norveške da pooštri vizna pravila za ruske turiste.

Bez navođenja detalja, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će odgovoriti na odluku norveškog ministarstva pravde da od 29. maja dodatno ograniči pristup Rusima koji dolaze u turističke svrhe.

Odluka je doneta zbog rata u Ukrajini, navodi se u saopštenju Norveške. .
 

10:10

10:10

Kijev: Ruska vojska granatirala Herson

Eksplozije su se čule u ukrajinskom gradu Hersonu dok je ruska vojska granatirala tu oblast, rekao je regionalni guverner Roman Mročko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

"Ruska vojska granatira Herson. U područjima pored reke (Dnjepar) mogu se čuti eksplozije", saopštio je Mročko.

09:21

Rusi napadaju čitavu liniju fronta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine navodi da ruske snage nastavljaju da napadaju skoro čitavu liniju fronta i da je većina borbenih okršaja trenutnio u pravcu Kupjanska.

Zelenski tvrdi: Vazdušne bombe glavno oruđe

Predsednik Volodimir Zelenski ukazuje da su ruske vođene vazdušne bombe sada zapravo glavno oruđe terora i napredovanja okupacionih snaga.

09:20

London predaje Kijevu novi paket vojne pomoći

Velika Britanija i njeni saveznici šalju Ukrajini novi paket vojne pomoći u vrednosti od 150 miliona funti (190,9 miliona dolara), objavio je list „San“, pozivajući se na britanskog ministra odbrane Granta Šapsa.

"Paket vojne pomoći od 150 miliona funti šalje se u Ukrajinu za jačanje vazdušne i pomorske odbrane", precizira se u saopštenju.

Pomoć sadrži radare za protivvazdušnu odbranu, opremu za simulaciju i sisteme za radioelektronsko ratovanje ukupne vrednosti od 70 miliona funti, piše list. Osim toga, paket pomoći će uključivati male čamce, izviđačke bespilotne letelice i bespilotne čamce u vrednosti od 80 miliona funti.
 

07:12

Blinken: Ukrajinci mogu da gađaju dublje u teritoriji Rusije

07:11

Gladkov:Ruska PVO oborila nekoliko vazdušnih ciljeva na prilazu Belgorodu

Ruska PVO je oborila jutros nekoliko vazdušnih ciljeva na prilazu Belgorodu, a granate su pogodile dva dečija kampa, u napadu u kojem, prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava, saopštio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

"Naš PVO sistem je radio iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti , nekoliko vazdušnih ciljeva je oboreno na prilazu gradu, preliminarno nije bilo žrtava", napisao je Gladkov na Telegramu.

On je naveo da je u Belgorodu, od direktnih udara granata oštećena pomoćna zgrada u jednom dečijem kampu i teren stadiona u drugom, kao i da se zapalila suva trava na površini od 50 kvadratnih metara, prenosi agencija RIA Novosti.

07:10

NATO osudile prekrajanje granice u Baltičkom moru

Članica NATO-a osudile su Moskvu nakon što je predložila da se prekroje granice u Baltičkom moru.

Na pitanje da li postoji politički motiv u predlogu Ministarstva odbrane koji podrazumeva promenu morskih granica u Baltičkom moru, portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručuje da "tu nema ništa političko".

07:10

Rusima stiže "smrtonosno oružje" iz Kine?

Britanski ministar odbrane Grant Šaps tvrdi da američke i britanske vojne obaveštajne službe imaju dokaze da pomoć u "obliku smrtonosnog oružja već teče ili će stići iz Kine u Rusiju", a zatim i na bojno polje u Ukrajini.

Takođe, navodi da imaju dokaze da Rusija i Kina sarađuju u razvoju vojne opreme za upotrebu u Ukrajini.

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: