Sreda, 18.11.2015.

09:39

Završena racija, ne zna se šta je sa teroristom

Policija je u pariskoj četvrti Sen Deni izvršila veliku operaciju koja je trajala duže od šest sati u kojoj je ubijeno dvoje, a uhapšeno sedam ljudi.

Izvor: B92

Default images
Foto: Beta, AP

Nije poznato šta se dogodilo sa teroristom za kojeg su mediji javili da je zabarikadiran u stanu, a nije ni poznat identitet ubijenih i uhapšenih.

Kako javljaju francuski mediji, akcija je izvršena radi hapšenja "mozga" terorističkih napada u Parizu Abdelhamida Abauda, a veruje se da je žena koja se raznela kada je policija došla njegova rođaka.

Takođe, javljeno je da je akcija izvšena i zbog saznanja da je pripreman teroristički napad na parisku poslovnu četvrt La Defons.

"Opsada je trajala više sati, policija je radila u uslovima koji su dosad neviđeni", rekao je ministar policije Bernar Kaznev.

Kvart je od zore bio potpuno blokran, na ulici su jake policijske snage i vojska, a stanovnicima se savetovalo da ostanu u svojim kućama.

Ključni deo operacije odvijao se u Ulici Korbiljon, a "Gardijan" dodaje da ta adresa sugeriše da su se teroristi zatvorili u stanu koji se nalazi samo nekoliko spratova iznad osnovne škole.

Identitet osobe koja se zabarikadirala nije poznat, ali je policija potvrdila da je akcija usmerena ka "mozgu" operacije u Parizu - Abdelhamidu Abaudu. Takođe, kao mete se spominju Salah Abdeslam i navodni deveti napadač umešan u napade u Parizu.

Još nema potvrde da je bilo ko od njih ubijen, uhapšen ili da je uopšte bio u stanu.

Kako se navodi, pucnji i detonacije su se čuli od 4.20h, kada je racija počela, a od 7.30h situacija je mirna.

Prema poslednjim informacijama, u raciji je ubijeno dvoje terorista, jedna žena se digla u vazduh, sedam osoba je uhapšeno, a postoji nepotvrđena informacija da je jedan civil stradao od zalutalog metka. Četiri policajca su povređena, a stradao je i jedan policijski pas.

Fotografije okupirane četvrti Sen Deni možete pogledati - OVDE.

Francuski BFMTV prenosi izjavu čoveka koji je teroristima iznajmio stan u Sen Deniju. Čovek koji živi u istoj ulici,ističe da su dvoje ljudi iz Belgije iznajmili stan.

"Prijatelj me je pitao da dam stan dvojici njegovih prijatelja na par dana. Rekli su mi da žele da iznajme i to sam i uradio. Rekao sam im da u stanu nema ležajeva, ali su oni kazali da to nije problem, te da im je samo potrebna voda i mesto gde će se moliti. Apsolutno nisam imao ideju da su bili teroristi", rekao je muškarac čije ime nije navedeno.

Međutim, AFP navodi da je on odmah nakon toga priveden u policiju, kao i njegova prijateljica koja je pre nekoliko dana spavala u tom stanu. Prema njenim rečima, oni koji su iznajmili stan nakon toga su došli pre dva dana.

Figaro navodi da je 15 ljudi, među kojima ima žena i dece, evakuisano iz zgrade u Sen Deniju, kao i da je formiran informacioni centar. Francuski predsednik Fransoa Oland u Jelisejskoj palati drži hitan sastanak sa premijerom Manuelom Valsom, ministrom unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom, ministrom odbrane Žan-Ivom le Drijanom, ministrom spoljnih poslova Loranom Fabijusom i ministarkom pravde Kristijanom Tobirom.

Oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, koji je potvrdio da je uhapšeno sedmoro ljudi, prenosi "Liberasion".

Još nije poznata sudbina Abdelhamida Abauda. Neki javljaju da je sa njim i Salah Abdesla za kojim je policija raspisala poternicu posle napada, kao i neimenovani deveti napadač.

Na društvenim medijima objavljeni su snimci racija na kojima se može čuti pucnjava. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: