Svet

Petak, 17.10.2014.

14:23

Ruzični krediti brinu Španiju

Obim rizičnih kredita u španskim bankama porastao je u avgustu na 13,25 odsto, što je zabrinjavajući znak.

Izvor: Tanjug

Default images

I to u trenutku kada se očekuje izveštaj o stres testovima u bankama koje je sprovela Evropska centralna banka (ECB), saopštila je Banka Španije.

Obim nenaplativih kredita je zapravo nešto snižem u avgustu na 184,3 milijarde evra, ali je procentualno uvećan jer su španske banke smanjile ukupan obim kreditiranja, prenosi Frans pres.

Nivo loših zajmova ipak je još uvek ispod rekordnog maksimuma od 13,6 odsto, zabeleženog u decembru prošle godine. Tržišta su ove nedelje u strahu da će evrozonu pogoditi kombinacija nove recesije i deflacije, pa su kamatne stope na obveznice u perifernim zemljama evrozone, uključujući Španiju, oštro porasle.

Na tržišta je uticala i odluka ECB da pomogne grčkim bankama kroz dodatne kreditne linije, kao i poruka Evropske komisije da će na sve raspoložive načine pomoći Atini da se izbori sa problemima uoči izlaska iz evropskog programa pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

21 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

3 h

Podeli: