Aktuelno 5

16.06.2024.

20:20

Bez saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom? 1.200 gradova dokazuje da je moguće

Gradovi širom sveta su dokazali da je cilj "nula saobraćajnih žrtava" ostvariv.

Izvor: Forbs Srbija

Bez saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom? 1.200 gradova dokazuje da je moguće
Shutterstock/Dmitry Kalinovsky

Podeli:

Interaktivna mapa sveta, koju je ažurirala i početkom ovog meseca objavila kompanija DEKRA iz Nemačke (bavi se testiranjem, inspekcijom i istraživanjem sudara automobila), pokazuje 1.273 grada u 26 zemalja koji su dostigli cilj nula saobraćajnih žrtava u jednoj godini.

Neki gradovi su to postigli tokom više godina.

Globalni broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama blago je opao u poslednjih nekoliko godina, ali i dalje postoji više od dva smrtna slučaja svakog minuta odnosno više od 3.200 dnevno, pri čemu saobraćajne nezgode ostaju vodeći uzrok smrti dece i mladih od pet do 29 godina, prema "Globalnom izveštaju o statusu bezbednosti saobraćaja 2023", koji je u decembru objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), kao i vodeće agencije za bezbednost saobraćaja Ujedinjenih nacija, piše Forbs Srbija.

Izveštaj je otkrio da saobraćajne nezgode ostaju hitna globalna zdravstvena kriza.

Kako do "Vizije Nula"?

Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama, stope smrtnosti su sedam puta veće nego u Švedskoj, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji.

Da bi se borili protiv problema, mnoge jurisdikcije širom sveta su prihvatile pristup "Vizija Nula" ili Sigurni sistem bezbednosti i dizajna puta koji uzima u obzir ljudsku grešku, prvi put primenjen u Švedskoj tokom 1990-ih godina.

Cilj inicijative je eliminacija svih saobraćajnih smrti i teških povreda stvaranjem višestrukih nivoa zaštite, tako da ako jedan nivo ne uspe, drugi će stvoriti sigurnosnu "mrežu" koja će smanjiti uticaj sudara.

Poboljšanja su osmišljena da rezultiraju bezbednijim ljudima, bezbednijim putevima, bezbednijim vozilima, bezbednijim brzinama i boljom negom nakon sudara.

"Težiti 'Viziji Nula' jedina je prikladna strategija – jer je svaka osoba koja izgubi život u saobraćaju jedna previše", izjavio je Jan Felauer, izvršni potpredsednik Grupe DEKRA.

"Više od 1.200 gradova dokazuje da je 'Vizija Nula' ostvariva. Napori da se cilj postigne u još mnogim gradovima, kao i van urbanih konteksta, moraju se nastaviti na svim nivoima", kaže.

Printscreen/TV Prva

DEKRA je prvi put predstavila prvu verziju onlajn interaktivne "Vizije Nula" svetske mape pre 10 godina, 2014. godine, na godišnjem samitu Međunarodnog transportnog foruma u Lajpcigu.

Stručnjaci ove bezbednosne grupe analizirali su dostupne podatke Međunarodne grupe za podatke i analizu saobraćajne bezbednosti (IRTAD) u velikom obimu – sa fokusom na unutrašnji gradski saobraćaj, prvobitno za svoj godišnji Izveštaj o bezbednosti na putu.

U to vreme, stotine gradova sa više od 50.000 stanovnika već su postigli cilj nula saobraćajnih žrtava barem u jednoj godini od 2009. godine.

Od tada, kako su istraživači rekli, kako analiza podataka tako i onlajn portal, neprekidno su proširivani.

Prvobitno je bilo mapirano 17 evropskih zemalja, a danas je zastupljeno 26 zemalja. Fokus ostaje na Evropi, ali su uključene i Sjedinjene Američke Države, Kanada, Meksiko, Australija i Japan.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: