Testovi 53

16.06.2024.

15:10

Prva vožnja: Geely Coolray – kec u rukavu

Posle SUV-a Atlas Pro, kineski Geely na naše tržište uvodi drugi model. Coolray je nešto manji, ali izuzetno dobro opremljen, sa vrlo snažnim motorom i osetno je jeftiniji od konkurencije.

Izvor: Auto magazin/Aleksandar Bursać

Prva vožnja: Geely Coolray – kec u rukavu
Auto magazin/Aleksandar Bursać

Podeli:

• Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin
Bled, Slovenija
Od specijalnog izveštača Aleksandra Bursaća

Ne prođe ni dan a da nas neko ne pita kakvi su novi kineski automobili.

Interesovanje javnosti je zaista veliko jer se ne radi samo o povoljnim cenama, već i o atraktivnom izgledu, dobroj opremi i generalno zanimljivoj ponudi.

Tako je bilo i na pasoškoj kontroli na aerodromu Jože Pučnik u Ljubljani.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ljubazni policajac nas je prilikom sletanja u Sloveniju pitao kojim povodom dolazimo i koje nam je odredište.

Mi odgovaramo da smo novinari i da idemo na Bled, gde se održava regionalna prezentacija novog modela Geely Coolray.

Obično se posle rutinskih pitanja sva priča završava, ali ovaj put, naš povod je izazvao dodatno interesovanje. Na svu sreću, ne zbog toga što smo sumnjivi, već zbog pominjanja samog automobila.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Očigledno je da je sve veći broj ljudi ozbiljno zainteresovan za automobile kineskih proizvođača, a posebno za Geely.

Ovaj brend uliva mnogo više poverenja od svih ostalih, pre svega zbog činjenice da u svom vlasništvu ima Volvo automobile, Polestar, Lotus, Smart i u Zapadnoj Evropi sve popularniji Link & Co.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Geely poseduje i ozbiljan udeo u Aston Martinu i kompaniji Daimler AG.

Zapravo, najveće poverenje uliva činjenica da je za ovih 15 godina, koliko je Volvo pod okriljem kineske kompanije, švedski brend nastavio sa ozbiljnim razvojem i da je imidž brenda dodatno unapređen.

Samim tim, automobili marke Geely mogu samo da budu u prednosti zahvaljujući renomiranom inženjeringu.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

U to smo već imali prilike da se uverimo testirajući Atlas Pro, a sada je došlo vreme da se upoznamo i sa drugim modelom koji će se prodavati kod nas.

Za početak, prijatno nas je iznenadio privlačan dizajn, sa dobrim proporcijama i mnoštvom poželjnih detalja.

Tu su elementi od karbona na branicima, pragovima i retrovizorima, LED farovi sa specifičnim nezavisnim dnevnim svetlima postavljenim uspravno, dok crvene lajsne stvaraju kontrast na crnoj lakiranoj masci sa dijamantskom strukturom.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Zadnji deo možda još više iznenađuje zbog gotovo trkačkih elemenata.

Krovni spojler je neočekivano veliki, sa izraženom aerodinamičkom optimizacijom, baš kao i difuzori u dnu branika. I oni imaju karbonsku strukturu, dok završni pečat svemu daju dvostruki završeci izduvnog sistema sa svake strane.

Točkovi su prečnika 18 inča, s tim što dolaze u dve varijante boja, u zavisnosti od paketa opreme.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Naime, top verzija "GF +" ima felne koje su prošle kroz tretman na CNC mašini, dok je kod "GF" opreme u kompletno crnoj boji. Svakako, iza krakova su upadljive i crvene kočne čeljusti.

Treba reći i da je za skuplji Geely Coolray rezervisana specijalna četvoroslojna ljubičasta boja sa kameleon efektom, što je prava retkost među serijskim automobilima bez obzira na cenovni rang.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ništa manje nije atraktivna unutrašnjost. Visok kvalitet završne obrade je primetan već povlačenjem kvake, kao i u prijatnom zvuku zatvaranja vrata.

Sve je presvučeno eko-kožom, uključujući tapacirunge u vratima i centralnu konzolu između sedišta.

Čak su primenjeni inovativni meki materijali koje do sada nismo viđali na drugim automobilima. Na primer, na delovima komandne table i u vratima je površina koju bismo najjednostavnije opisali kao presovana alkantara.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Naravno, veliki horizontalni displej je dominantan. Sastoji se od digitalne instrument-table dijagonale 10,25 inča i multimedije od 12 inča.

Odmah upada u oči i sportski volan debelog obruča sa zaista odličnom ergonomijom, profilisanom tako da idealno leži u rukama u poziciji 9:15.

Ništa manje nije zanimljiva "klavijatura" ispod displeja, na kome su fizički dugmići najvažnijih komandi.

Konstruktori su sve to mogli da stave na displej, ali je lep gest što su vodili računa o pristupačnosti.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Na primer, tu je podešavanje automatskog klima-uređaja sa jednom zonom, uključujući tastere recirkulacije vazduha i odmagljivanja prednjeg i zadnjeg stakla.

Kako su nam rekli na prezentaciji, u prvom trenutku nije dostupno Android Auto povezivanje, koje se očekuje u prvom sledećem ažuriranju.

Zato korisnici Apple Car Play povezivanja mogu odmah da uživaju u svim prednostima ove konekcije.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

S obzirom da tesnu povezanost sa brendom Volvo, nije nas iznenadilo prisustvo pojedinih zajedničkih elemenata, među kojima su i ručice ablendera.

Po sličnom principu radi i elektronska ručica menjača, pa je potrebno dva puta kliknuti za prebacivanje u "D" ili "R" položaj.

"Parking" taster je izdvojen zbog lakše dostupnosti. Naravno, parkirna kočnica je takođe elektronska, a odmah iza nje je izbor režima vožnje.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

S obzirom da nema mehaničke veze ručice i menjača, omogućen je veliki prostor ispod nje za odlaganje sitnica sa gumiranom podlogom kako se predmeti ne bi klizali.

Ispred same ručice je takođe velika pregrada u koju bez problema staju dva mobilna telefona jedan uz drugi.

Za onaj bliže vozaču omogućeno je bežično punjenje od 15 vati.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Jedno od pitanja koje se nameće je kojoj klasi pripada Geely Coolray.

Spolja gledano, uopšte nije mali auto, naprotiv. Ne morate da parkirate uz neki drugi auto da postanete svesnih njegovih dimenzija, dovoljno je da se udobno zavalite u neko od sedišta, bilo da su prednja ili zadnja.

Pozadi je možda najjednostavnije odrediti klasu, s obzirom da iznad glave ostaje još cela pesnica slobodnog prostora uprkos konstrukciji panoramskog krova sa mogućnošću otvaranja prednje polovine.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Predstavnici kompanije Geely su u prezentaciji naveli da je Coolray svakako pozicioniran ispod modela Atlas Pro, ali i da je po svojim dimenzijama negde između B i C segmenta.

Mi bismo ipak ocenili da je po međuosovinskom rastojanju i ukupnoj dužini sličniji krosoverima C segmenta koji su odavno na tržištu.

S druge strane, istina je i da su neki novi modeli B segmenta porasli. U svakom slučaju, ideja je da se konkuriše i jednima i drugima, što opremom, što tehnologijom.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Pored toga što Geely Coolray ima veoma bogatu opremu koja uključuje već pomenuti panoramski krov sa otvaranjem i sve najvažnije bezbednosne sisteme među kojima su automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka, adaptivni tempomat, kontrola mrtvog ugla i kamera za čitanje saobraćajnih znakova, može da se pohvali i sjajnom mehanikom.

Pokreće ga četvorocilindarski turbo-benzinac zapremine 1.5 litara sa čak 172 konjske snage.

Ovako velika snaga je, na žalost, postala retkost u B i C segmentu bez pomoći elektrifikacije, što je svakako još jedan veliki adut u odnosu na konkurenciju.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Na kratkoj deonici oko Bledskog jezera mogli smo da osetimo eksplozivnu snagu ovog motora koja se isporučuje na prednje točkove preko sedmostepenog automatizovanog menjača sa dve lamele.

U pitanju je varijanta sa "mokrim" lamelama koja je izuzetno dobro programirana u smislu da su promene brzina pravovremene i u skladu sa trenutnim raspoloženjem vozača.

Reakcija na komandu gasa je brzina, bez "razmišljanja" i nepotrebno niskih ili visokih obrtaja.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Svakako su zabavni i brojni režimi vožnje koji dodatno prilagođavaju odziv i karakter motora i menjača.

Voleli bismo da ima komande za ručnu promenu brzina, ali je izvesno da je nekim novim kupcima koji dolaze ova stavka potpuno nepotrebna.

Njima će svakako biti važnije HD kamere sa prikazom od čak 540 stepeni, pružajući vozaču potpune informacije o okolini ali i ispod vozila.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Elektropodesiva sedišta imaju grejače baš kao i obruč upravljača, a tu su još ambijentalno osvetljenje sa 72 boje, kao i brojne asistencije u vožnji.

Među njima izdvajamo sistem za automatsko parkiranje, koji je takođe deo standardne opreme zajedno sa ukupno 12 radarskih i ultrazvučnih senzora na prednjem i zadnjem delu vozila.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

S obzirom da je Geely brend koji se probija na tržište Evrope preko Balkana, vrlo je važan odnos uloženog i dobijenog.

U Srbiji košta 26.990 evra, što je osetno niže u odnosu na ekvivalentno opremljene i motorizovane konkurente.

Sa velikim nestrpljenjem očekujemo da Geely Coolray stigne u redakciju Auto magazina na duži test, kako bismo vam preneli detaljnije utiske, koje ovaj auto svakako zaslužuje.

Među najsnažnijima u klasi

Uz vrlo bogatu opremu i originalan dizajn, ništa manje nisu važne performanse.

Geely Coolray sa svoje 172 konjske snage i pogonom na prednjim točkovima do stotke stiže za svega 7,6 sekundi, što je takođe prilično retko među masovnijim SUV modelima B i C segmenta.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Za pohvalu je i atraktivan zvuk izduvnog sistema, koji nas je podsetio na sportske modele japanskih proizvođača.

Svakako, temperamentan karakter ističe i aerodinamički optimizovan krovni spojler, zajedno sa difuzorima u braniku.

Maksimalna oprema

Po ceni od 26.990 evra dobija se zaista mnogo toga. Na spisku standardne opreme su dvobojna karoserija, rezervni točak smanjenih dimenzija, grejanje vetrobranskog stakla, karbonski detalji, krovni spojler, priprema za krovne nosače, automatski LED farovi…

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Unutrašnjost je u crno-crvenoj kožnoj kombinaciji, sa multimedijom dijagonale 12 inča i digitalnim instrumentima od 10,25 inča.

"Klima" je automatska, dok ambijentalno osvetljenje ima 72 boje. Grejači upravljača i svih sedišta se podrazumevaju, kao i elektro-pokretanje prednjih sedišta.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ekskluzivu predstavljaju automatsko parkiranje, panoramski krov sa otvaranjem, bežični punjač telefona, električno otvaranje prtljažnika i beskontaktno otključavanje i startovanje motora koji su takođe deo standardne opreme, kao i kamera od 540 stepeni koja obezbeđuje i prikaz ispod vozila.

Renomirani uvoznik

Uvoznik za našu zemlju je regionalno poznata kompanija SEEAG, koja u Srbiju uvozi Kia i Volvo automobile.

Osim kod nas, SEEAG grupa je najveći nezavisni Volvo uvoznik za EMEA region (Evropa, Bliski Istok, Afrika).

Partner je za Link & Co brend u 12 zemalja jugoistočne Evrope i prvi nezavisni uvoznik za Geely u Evropskoj uniji.

Geely Coolray: Specifikacije

Motor: benzinski, turbo, 4 cilindra

Zapremina: 1499 ccm

Snaga: 128 kW (172 KS) pri 5500 o/min

Maks. o. moment: 290 Nm pri 2000-3500

Menjač: automatizovani, dvostruko kvačilo, 7 stepeni

Pogon: prednji

Dimenzije D/Š/V: 4380/1810/1615 mm

Međuos. rastojanje: 2600 mm

Prtljažnik: 330 l

Rezervoar: 45 l

Masa: 1432 kg

Maks. brzina: 200 km/h

Ubrzanje 0-100 km/h: 7,6 s

Kombinovana potrošnja: 5,8 l/100 km

Emisija CO2: 145 g/km

Cena: od 26.990 evra

Podeli:

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: