Aktuelno 3

17.06.2024.

8:15

Mozilla prkosi Rusiji

Kreator Firefoxa je doneo odluku da ne odustane od svojih ekstenzija za zaobilaženje cenzure.

Izvor: B92

Mozilla prkosi Rusiji
II.studio / Shutterstock.com

Podeli:

Prkoseći "upornim zahtevima" ruskog medijskog regulatora Roskomnadzora, Mozilla je ove nedelje saopštila da će vratiti lokalni pristup za pet ekstenzija koje zaobilaze cenzuru.

Mozilla je povukla ekstenzije za Firefox, uključujući Censor Tracker i Runet Censorship Bypass, u Rusiji ranije ovog meseca, a da nije direktno obavestila njihove programere, kako izveštava Register.

Pozivajući se na "nedavne regulatorne promene u Rusiji", Mozilla je 6. juna rekla ruskom mediju Komersant da je njena odluka da ukloni ekstenzije privremena. U to vreme, kompanija je rekla da "pažljivo razmatra sledeće korake, uzimajući u obzir našu lokalnu zajednicu".

Pod "regulatornim promenama", delovalo je da Mozilla misli na rusku zabranu od 1. marta za veb sajtove i oglase koji nude informacije o virtuelnim privatnim mrežama ili VPN-ovima. Pogođene ekstenzije nude pristup veb lokacijama blokiranim u Rusiji, uključujući Tor sajtove i "biblioteke, enciklopedije, opozicione političke sajtove". Najmanje dve ekstenzije su otvorenog koda i istovremeno dostupna na Github repozitorijumu koda u vlasništvu Microsofta.

Ipak, u zakasnelom odgovoru na ljutite komentare na svom forumu za podršku, gde su korisnici doveli u pitanje obećanje kompanije o otvorenom Internetu, menadžer za odnose sa zajednicom i programerima Edvard Salivan rekao je da će Mozilla vratiti pristup ekstenzijama.

"Ostajemo posvećeni podršci našim korisnicima u Rusiji i širom sveta i nastavićemo da se zalažemo za otvoren i dostupan internet za sve", navodi se u saopštenju koje je Saliven objavio u četvrtak. "Korisnici bi trebalo da budu slobodni da prilagode i poboljšaju svoje iskustvo na mreži putem ekstenzija bez nepotrebnih ograničenja", dodaje se.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: