Nauka 4

17.06.2024.

9:28

Slučaj planete Devet: Novi svetovi čekaju da budu otkriveni

Astronomi pretražuju spoljašnji Sunčev sistem u potrazi za tragovima hipotetičke devete planete skoro deceniju, bez uspeha. Međutim, možda smo konačno na pragu da je pronađemo, kažu stručnjaci.

Izvor: B92.net

Slučaj planete Devet: Novi svetovi čekaju da budu otkriveni
Shutterstock/Alones

Podeli:

Duboko u spoljašnjim krajevima Sunčevog sistema, toliko daleko od poznatih planeta da bi se Sunce jedva razlikovalo od obližnje zvezde, masivni, ledeni svet možda vreba u senkama, čekajući da ga otkrije čovečanstvo.

Dan kada ćemo konačno pronaći ovu neuhvatljivu planetu možda će uskoro doći, zahvaljujući najsavremenijem teleskopu koji će početi da skenira nebo sledeće godine.

Sunčev sistem ima osam zvaničnih planeta: Merkur, Veneru, Zemlju, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Ali poslednjih godina, astronomi su predložili da bi se deveti svet, maštovito nazvan "Planeta devet", mogao skrivati u dalekim krajevima našeg kosmičkog susedstva.

I ne, ne govorimo o Plutonu, koji je 2006. degradiran sa punog planetarnog statusa na "patuljastu planetu". Umesto toga, naučnici veruju da je planeta Devet gasni ili ledeni gigant milijardama milja udaljeniji od ostalih planeta. Ako postoji, to bi takođe moglo da promeni naše razumevanje porekla i evolucije Sunčevog sistema.

Astronomi su predvideli koliko bi ovaj hipotetički svet mogao biti veliki, koliko bi daleko mogao da leži, pa čak i gde bi trebalo da bude u svojoj orbiti oko Sunca.

Ipak, pronalaženje planete devet, koja se ponekad naziva planeta X, izmicalo je naučnicima skoro deceniju. Ali potraga za potencijalnom devetom planetom Sunčevog sistema mogla bi se uskoro približiti kraju.

Sa otvaranjem revolucionarnog opservatorijuma Vera C. Rubin 2025. godine, možda ćemo i konačno pronaći Planetu devet u narednih nekoliko godina ili zauvek odbaciti tu ideju, rekli su stručnjaci za Live Science.

"Zaista je teško objasniti solarni sistem bez planete Devet. Ali ne postoji način da budete 100% sigurni da postoji dok to ne vidite", rekao je za Live Science Majk Braun, astronom sa Kalteha koji je zajedno sa kolegom predložio hipotezu o planeti devet.

Hipoteza planete Devet

Ideja o Devetoj planeti u Sunčevom sistemu prvi put je zasijana otkrićima Urana 1781. i Neptuna 1846. godine, više od 3.000 godina nakon što su Vavilonci prvi primetili druge planete. Ova otkrića su dokazala da je Sunčev sistem mnogo veći nego što je čovečanstvo nekada mislilo i povećala mogućnost da drugi svetovi čekaju da budu otkriveni.

Ali osim sada degradiranog Plutona, od tada se nije pojavila nijedna punopravna planeta izvan Neptuna ili Kojperovog pojasa, masivnog prstena asteroida, kometa i patuljastih planeta koje kruže oko Sunca iza Neptuna. I kako su astronomi mapirali više spoljašnjeg Sunčevog sistema, izgledalo je sve manje verovatno da im nedostaje nešto veliko poput planete.

Međutim, otkriće iz 2004. je to promenilo. Naučnici su otkrili da Sedna, potencijalna patuljasta planeta koja se nalazi iza Kajperovog pojasa, ima čudnu orbitu oko Sunca.

Možda vas zanima

Nauka

Novo šokantno otkriće o Marsu

Izgleda da Mars, kao i Sunce, iz atmosfere izbacuje plazmu, što je pomalo neočekivano s obzirom na to da Crvena planeta nema globalno magnetsko polje.

8:17

11.5.2024.

71 d

Njegova neobična putanja je nagovestila da još jedna velika masa u spoljašnjem Sunčevom sistemu gravitaciono vuče minisvet. Ali bez više informacija, ovu hipotezu je bilo teško dokazati.

Zatim, u studiji iz 2014. godine, astronomi su objavili da su otkrili manji objekat u Kojperovom pojasu, nazvan 2012 VP113, sa ekscentričnom orbitom sličnom Sedninoj. Nalazi su takođe nagovestili da ekscentričniji trans-neptunski objekti (TNO) čekaju da budu pronađeni.

Ova otkrića su privukla pažnju Brauna i kolege astronoma sa Kalteha Konstantina Batigina, koji su primetili da i Sedna i 2012 VP113 imaju isto "izvijanje" u svojim orbitama.

Ova zajednička nepravilnost, koja uzrokuje da se objekti nakratko spuste ispod ravni orbite poznatih planeta, sugeriše da nešto kao što je grupa asteroida, patuljasta planeta ili čak punopravni svet vuče ove objekte.

"Na početku nismo rekli da postoji planeta jer smo mislili da je to smešno da postoji", rekao je Braun, koji je takođe kootkrio Sednu i bio ključan u Plutonovom planetarnom degradiranju, za Live Science.

Čak i nakon što je par shvatio da je deveta planeta moguća, odlučili su rade na pronalasku i najmanjih detalja kako bi došli do manje kontroverznog objašnjenja.

Međutim, tada su pronašli još četiri TNO-a sa odgovarajućim, pogrešno oblikovanim orbitama, zbog čega je nestala planeta iznenada izgledala kao najlogičnije objašnjenje.

U to vreme, dvojac je izračunao da postoji samo 2% šanse da svih šest TNO-a koje su proučavali dele svoje orbitalne neobičnosti zahvaljujući slučajno. "I čim to vidite, pomislite: 'O sr**e, tamo je planeta'", rekao je Braun.

Tako su 2016. godine Braun i Batigin objavili svoju "hipotezu Devet planete", koja je od tada zaokupljala maštu javnosti.

Popunjavanje praznina

Od 2016. Braun, Batigin i drugi nastavili su lov na planetu Devet. Iako je još nisu pronašli, otkrili su još ekscentričnije TNO-ove čime je ukupan broj porastao na 13 i dodatno ojačao slučaj Planete devet.

Ova otkrića takođe ograničavaju potencijalnu veličinu planete Devet, njenu udaljenost od Sunca i njenu orbitalnu putanju kroz Sunčev sistem.

"Naše najbolje procene su da je oko sedam puta masivnija od Zemlje", ili negde između pet i deset puta veća od mase naše planete", rekao je Braun.

Možda vas zanima

Nauka

Novi tragovi života u svemiru?

Stručnjaci u Francuskoj i SAD kažu da je svemirska stena u obliku sneška po imenu Arokot, na periferiji Sunčevog sistema, iza Plutona, prekrivena šećerima.

19:44

9.6.2024.

42 d

To bi je učinilo petom planetom po veličini u Sunčevom sistemu, iza Jupitera, Saturna, Neptuna i Urana, dodao je.

Kompozicija planete Devet je verovatno "najviše nalik Neptunu", zbog udaljenosti od Sunca, rekao je Braun.

"To bi dovelo do toga da je njegov prečnik otprilike dva puta veći od širine Zemlje", dodao je on.

Ako postoji, planeta devet je verovatno oko 500 astronomskih jedinica udaljena od sunca, u proseku, što znači da je 500 puta udaljenija od sunca nego što je Zemlja.

Ovo može zvučati daleko, ali otkrivene su egzoplanete slične veličine kako kruže oko vanzemaljskih zvezda na jednako velikim udaljenostima, što pokazuje da je to moguće.

Ovako daleko, moglo bi potrajati između 5.000 i 10.000 godina da bi planeta Devet završila jedno putovanje oko Sunca. Njegova orbita je verovatno veoma eliptična, tako da bi njegova udaljenost od Sunca znatno varirala tokom vremena, piše LiveScience.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: