Aktuelno 1

16.06.2024.

14:17

Sklonjene slike Kloda Monea, Tuluz-Lotreka, Van Goga i drugih čuvenih umetnika: Evo šta je razlog

Jedan od vodećih švajcarskih muzeja umetnosti, Kunsthaus u Cirihu, saopštio je da će povući pet slika sa jedne od svojih izložbi jer postoji sumnja da su te slike opljačkali nacisti.

Izvor: Tanjug

Sklonjene slike Kloda Monea, Tuluz-Lotreka, Van Goga i drugih čuvenih umetnika: Evo šta je razlog
Shutterstock/naskami

Podeli:

Dugo su postojale sumnje o poreklu slika u tom muzeju iz kolekcije Emila Birlea, trgovca oružjem koji je rođen u Nemačkoj i koji se obogatio tokom Drugog svetskog rata praveći i prodajući oružje nacistima, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Odluka o povlačenju slika doneta je nakon objavljivanja novih uputstava koja imaju za cilj da se ispita gde se nalazi veliki broj umetničkih dela koja još nisu vraćena porodicama od kojih su ukradena.

Slike koje se povučene su "Bašta u Živerniju" Kloda Monea, "Portret vajara Luja-Žozefa" Gistava Kurbea, "Žorž-Anri Manuel" Anrija de Tuluz-Lotreka, "Stara kula" Vinsenta van Goga i "Put uzbrdo" Pola Gogena.

Odbor fondacije za kolekciju Emila Birlea naveo je u saopštenju da je "posvećen traženju pravičnog rešenja" za te slike sa pravnim naslednicima bivših vlasnika. Šesto delo u kolekciji, "Sultanija" Eduara Manea, takođe je bilo pod dodatnom pažnjom, ali je fondacija navela da ne veruje da nova uputstva treba da se primene na tu sliku i da će ona biti razmatrana odvojeno.

"Zbog ukupnih istorijskih okolnosti u vezi sa prodajom, Fondacija je spremna da ponudi finansijski doprinos zaostavštini Maksa Zilberberga zbog tragične sudbine bivšeg vlasnika", navodi se u saopštenju.

Zilberberg je bio nemački industrijalac, Jevrejin, čija je velika umetnička kolekcija prodata na aukcijama koje su organizovali nacisti. Smatra se da je Zilberberg ubijen u nacističkom logoru Aušvic tokom Drugog svetskog rata.

Prema pisanju pojedinih švajcarskih novina, vodi se debata o tome da li je Zilberberg bio primoran da proda "Sultaniju" ili je to učinio slobodno iz finansijskih razloga. Više od 20 zemalja, uključujući Švajcarsku, saglasilo se ranije ove godine da primenjuje novu najbolju praksu američkog Stejt departmenta o tome kako da se postupa sa umetničkim delima koja su opljačkali nacisti.

Prema švajcarskom zakonu, danas se ne mogu podneti pravni zahtevi za restituciju ili kompenzaciju za dela iz kolekcije Birle zbog zastarelosti. Birle je do svoje smrti 1956. godine sakupio kolekciju od oko 600 umetničkih dela, a velikim brojem njih upravlja Fondacija Birle i izložena su u Kunsthausu kao deo 20-godišnje pozajmice.

Ostale slike nalaze se u domovima Birleovih preživelih rođaka.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: