Svet 2

17.06.2024.

10:56

Amerika kasni za Kinom 15 godina

SAD kasne 15 godina za Kinom u razvoju visokotehnološke nuklearne energije budući da tehnološki pristup uz podršku države i opsežno finansiranje Pekingu daju prednost.

Izvor: Index

Amerika kasni za Kinom 15 godina
Shutterstock/vlastas

Podeli:

Kina ima 27 nuklearnih reaktora u izgradnji s prosečnim rokovima izgradnje od oko sedam godina, daleko brže od drugih zemalja, navodi se u istraživanju Udruženja za informacijsku tehnologiju i inovacije, neovisnog istraživačkog instituta sa sedištem u Washingtonu.

"Brzo postavljanje sve modernijih nuklearnih elektrana u Kini pokazuje da će kineska preduzeća imati prednost u postupnim inovacijama u ovom sektoru u budućnosti", navodi se u izveštaju.

SAD imaju najveći broj nuklearnih elektrana u svetu, a administracija predsednika Džoa Bajdena smatra da je taj izvor električne energije gotovo bez emisija ključan za suzbijanje klimatskih promena.

Kineske državne banke nude povoljnije zajmove

Nakon što su uključene dve velike elektrane u saveznoj državi Džordžiji 2023. i 2024. godine s milijardama dolara probijenog budžeta i s godinama kašnjenja, prestali su da se grade nuklearni reaktori u SAD. Izgradnja jedne visokotehnološke elektrane otkazana je prošle godine.

Kineske državne banke mogu da ponude povoljnije zajmove od onih koji su dostupni u zapadnim ekonomijama. Kineska industrija nuklearne energije imala je koristi od trajne državne podrške i strategija lokalizacije koje su joj omogućile da dominira sektorima poput obnovljive energije i električnih vozila.

Prvi svetski takozvani visokotemperaturni reaktor četvrte generacije hlađen gasom u zalivu Šidao uključen je na mrežu prošlog decembra. Kinesko udruženje za nuklearnu energiju tvrdi da je projekat uključivao razvoj više od 2.200 komada opreme koji su prvi takvi u svetu, s ukupnom stopom lokalizacije materijala domaće proizvodnje od 93,4 posto.

Zagovornici visokotehnoloških reaktora kažu da su sigurniji i efikasniji od sadašnjih. Kritičari kažu da neki novi reaktori dovode do proliferacije nuklearne energije i materijalnih rizika.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: