Svet 18

17.06.2024.

9:04

Putinova zlatna koka u ozbiljnim problemima

Gasprom mora da plati 13 milijardi evra zbog neispunjavanja narudžbina za isporuku gasa.

Izvor: Tportal

Putinova zlatna koka u ozbiljnim problemima
Profimedia

Podeli:

To bi moglo da zada poslednji udarac kompaniji koja je glavni izvor prihoda ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Naime, ruski energetski gigant jedan je od najvećih poslovnih gubitnika Putinove agresije na Ukrajinu, piše "Fajnenšel tajms" (FT), a prenosi Tportal.

Nemačka energetska kompanija Uniper objavila je da je raskinula svoje dugoročne ugovore o isporuci gasa s Gasprom eksportom nakon arbitražnog saslušanja na kojem je Gasprom optužen da je prekinuo isporuke nakon Putinove agresije.

U godišnjem izveštaju Gasproma navedeno je da je njegova proizvodnja prirodnog gasa smanjena sa 412,94 milijarde kubnih metara u 2022. godini na 359 milijardi kubnih metara u 2023, što je pad od 13 posto.

Grupacija Gasprom u maju je zabeležila ukupni gubitak od sedam milijardi dolara, što je njen prvi godišnji gubitak od 1999. godine. Pre rata u Ukrajini, Gasprom je osiguravao sedam posto udela u ruskom budžetu 2021. godine.

Tom O'Donel, energetski analitičar iz Berlina, rekao je da problemi proizlaze iz Putinove pogrešne procene jer je pre rata u Ukrajini smatrao da će Evropa postati zavisna od ruskog gasa.

Međutim, suočena sa nepouzdanim trgovinskim partnerom Evropa je pronašla alternativne dugoročne izvore gasa.

FT navodi da je imao uvid u izveštaj koji je naručila uprava Gasproma u kojem se zaključuje da će izvoz u Evropu u proseku iznositi 50 do 75 milijardi kubnih metara godišnje do 2035. godine, što je jedva trećina predratnog nivoa.

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

18 h

Region

Ovo je prosečna plata u Hrvatskoj

Prosečna majska neto plata u Hrvatskoj iznosila je 1.324 evra, što je nominalno više za 0,1 odsto, a realno isto kao u aprilu, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

8:12

20.7.2024.

1 d

Podeli: