Svet 0

17.06.2024.

9:40

"Plate izvršnih direktora su izmakle kontroli"

Plate američkih šefova rastu najbržom stopom u poslednjih 14 godina, pokazuju podaci za koje kritičari kažu da ilustruju kako rastući paketi nagrada, poput Ilona Maska, rizikuju pogoršanje društvene nejednakosti.

Izvor: Investitor.me

"Plate izvršnih direktora su izmakle kontroli"
phanurak rubpol/Shutterstock

Podeli:

Do sada u 2024. godini, srednja plata izvršnih direktora u kompanijama berzanskog indeksa S&P 500 porasla je 12 odsto, prema ISS Corporate-u. Povećanje opštih plata u SAD bilo je dosta niže, 4,1 odsto na godišnjem nivou, prema zvaničnim podacima, prenosi Investitor.me.

Mask je prošle sedmice osigurao snažnu pobedu na glasanju deoničara o svom paketu deoničkih opcija vrednom 56 milijardi dolara – najvećem u istoriji SAD-a.

Maskova pobjeda – glasanjem je potvrđen platni paket koji je prvi put definisan 2018. godine – šalje rukovodiocima poruku da je "nebo ovde granica… možete zaraditi koliko god želite", kaže Viljem Džordž, bivši predsedavajući odbora za kompenzacije u Exxonovom odboru i bivši izvršni direktor Medtronic-a.

"Plate izvršnih direktora su izmakle kontroli. Ovo će uzrokovati dalju podjelu u našoj zemlji između imućnih i onih koji nemaju. To me jako brine jer mislim da će doći do gubitka povjerenja u kompanije", rekao je Džordž.

Robin Ferakone, izvršna direktorka Farientovih savetnika, konsultantske kuće za plate, rekao je da su rastuće nagrade rukovodiocima uglavnom uzrokovane "kompanijama koje žele sprečiti svoje izvršne direktore da primaju telefonske pozive od suparničkih firmi".

"Maskov platni paket je neobičan za izvršnog direktora jer uključuje opcije deonica koje su vezane za vrlo ambiciozne ciljeve, uključujući tržišnu kapitalizaciju i prihode. Nekoliko drugih rukovodilaca bi rizikovalo svu svoju platu na takozvanim nagradama "moonshot", rekla je ona.

Džordž je rekao da je "razočaran" velikim investitorima, kao što su BlackRock i Vanguard, koji se "ne suprotstavljaju" prevelikim platama izvršnih direktora.

BlackRock i Vanguard, najveći Teslini institucionalni investitori i najveći menadžeri imovine na svetu, u četvrtak su glasali za Maskov platni paket od 56 milijardi dolara. Dvojac je godinama u velikoj meri odobravao bonuse za rukovodioce. Prema Diligentu, 2023. godine Vanguard je podržao 96 odsto glasova za plate u svim kompanijama. BlackRock je podržao 91 odsto ovih plaćenih glasova.

I BlackRock i Vanguard obično podržavaju najmanje 90 odsto platnih paketa u američkim kompanijama svake godine, pokazuju podaci Diligenta. Prema advokatskoj kancelariji Sullivan & Cromwell, samo 1 odsto glasova S&P 500 nije uspelo ove godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

9 h

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

1 d

Podeli: