Aktuelno 1

17.06.2024.

10:00

Meta odložila pokretanje svog AI softvera u Evropi, a evo ko je kriv za to

Američki digitalni gigant Meta odlaže pokretanje svog novog softvera veštačke inteligencije (AI) u Evropi zbog zabrinutosti agencija za zaštitu podataka.

Izvor: Tportal

Meta odložila pokretanje svog AI softvera u Evropi, a evo ko je kriv za to
Visuals6x / Shutterstock.com

Podeli:

Irsko telo za zaštitu podataka zaduženo za Metu u Evropskoj uniji zatražilo je od kompanije da za sada ne obučava svoje modele veštačke inteligencije na osnovu javno dostupnih objava na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Bez treniranja lokalnim sadržajem, Meta ne može korisnicima u Evropi da ponudi najbolje iskustvo, istakla je kompanija u objavi na blogu u petak.

Istovremeno, Meta je rekla da je uverena u to da je njen pristup u skladu s evropskim zakonima i regulativama.

Meta nije jedina koja obučava veštačku inteligenciju, "a mi smo transparentniji od mnogih drugih u našoj industriji", objavila je kompanija.

Do odluke o odlaganju je došlo nakon kritika da je Meta samo pružila mogućnost ljudima da se usprotive korišćenju njihovih podataka, ali od njih nije zatražila eksplicitan pristanak.

Aktivisti za zaštitu podataka iz organizacije NOYB su potom prošle neelje podneli žalbe u 11 zemalja i kritikovali su Metu zbog "skrivenog i zavaravajućeg" postupka.

Meta je prvobitno tvrdila da postoji "legitiman interes" za treniranje modela veštačke inteligencije i da bi utu svrhu trebalo da se koristi samo javno dostupan sadržaj odraslih korisnika.

Irsko telo za zaštitu podataka je krajem prošle nedelje pozdravilo odluku Mete da odloži svoje planove u Evropi.

Kompanija se softverom veštačke inteligencije Meta AI takmiči protiv drugih programa, poput četbota ChatGPT-a.

Meta AI je dizajniran da generiše tekst i slike i odgovara na pitanja korisnika. Meta je proteklih meseci konstantno naglašavala da će veštačka inteligencija bitno izmeniti društvene platforme.

Istovremeno, Meta je rekla da namerava da nastavi da dovodi funkcionalnosti veštačke inteligencije u Evropu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: