Garaža 35

17.06.2024.

8:05

Kako da smanjite potrošnju goriva i uštedite

Nekoliko zanimljivih saveta o ekonomičnoj vožnji. Neke znate, neke možda ne.

Izvor: Revijahak

Kako da smanjite potrošnju goriva i uštedite
Shutterstock/fanjianhua

Podeli:

Nemačka organizacija Tuv Sud, koja se bavi sertifikacijom i inspekcijama, dala je nekoliko saveta o ekonomičnoj vožnji.

  • Da biste uštedeli gorivo, pređite na viši stepen prenosa na 2000 o/min. Mnogi vozači imaju potrebu da ostanu u nižoj "brzini", ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj, a u zavisnosti od prenosnih odnosa u menjaču i tipa motora (turbodizel, turbobenzin...) možda i u petoj.
  • Potrošnja goriva opada za čak pedeset procenata ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski menjači optimizuju brzinu, ali kod manuelnih ćete morati sami da izaberete.
  • Kada vidite crveno svetlo na semaforu, skinite nogu sa "gasa" i polako priđite semaforu. Ne pritiskajte papučicu gasa do poslednjeg trenutka, a zatim snažno kočite.
  • Ne vozite brže od 130 km/h na auto-putu. Često zbog prirode saobraćaja, stalnog kočenja i ubrzanja, dobitak u vremenu je minimalan, a potrošnja goriva se povećava.
  • Oslobodite se nepotrebnog balasta, odnosno stvari u kolima koje dodaju težinu. Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0,3 litra. Isto važi i za dodatnu opremu kao što su krovni koferi i nosači za bicikle, koji remete aerodinamiku automobila i povećavaju potrošnju goriva.
  • Konačno, gume koje su samo 0,2 bara manje napumpane od optimalnog pritiska povećavaju potrošnju goriva za deset procenata.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: