Svet 12

16.06.2024.

14:27

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

Izvor: Capital

Rusija pretekla Ameriku
shutterstock, Christian Lagerek

Podeli:

“Iznenađujuće je videti da je uvoz ruskog gasa povećan u Evropu nakon svih nastojanja i napora da se smanji zavisnost od energenata iz te zemlje“, rekao je analitičar tržišta iz firme ICIS Tom Marzek-Menser.

Britanski dnevnik podseća da je nakon početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine Rusija smanjila isporuke gasa ka Evropi i region je prekinuo sa uvozom ovog energenta, koji je potom dopreman u specijalizovanim brodovima iz Amerike.

Amerika je u septembru 2022. godine pretekla Rusiju po količini izvezenog gasa u Evropu.

Međutim, prema podacima ICIS-a, prošlog meseca ruski gas i isporuke tečnog gasa činile su 15 odsto od ukupnog izvoza u EU, Britaniju, Švajcarsku, Srbiju, BiH i Severnu Makedoniju, prenosi Capital.

Isti podaci ukazuju i na to da je tečni gas iz Amerike činio 14 odsto u regionu, što je najniže od avgusta 2022. godine.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

1 d

Podeli: