Svet 12

16.06.2024.

14:27

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

Izvor: Capital

Rusija pretekla Ameriku
shutterstock, Christian Lagerek

Podeli:

“Iznenađujuće je videti da je uvoz ruskog gasa povećan u Evropu nakon svih nastojanja i napora da se smanji zavisnost od energenata iz te zemlje“, rekao je analitičar tržišta iz firme ICIS Tom Marzek-Menser.

Britanski dnevnik podseća da je nakon početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine Rusija smanjila isporuke gasa ka Evropi i region je prekinuo sa uvozom ovog energenta, koji je potom dopreman u specijalizovanim brodovima iz Amerike.

Amerika je u septembru 2022. godine pretekla Rusiju po količini izvezenog gasa u Evropu.

Međutim, prema podacima ICIS-a, prošlog meseca ruski gas i isporuke tečnog gasa činile su 15 odsto od ukupnog izvoza u EU, Britaniju, Švajcarsku, Srbiju, BiH i Severnu Makedoniju, prenosi Capital.

Isti podaci ukazuju i na to da je tečni gas iz Amerike činio 14 odsto u regionu, što je najniže od avgusta 2022. godine.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

7 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

13 h

Podeli: