Aktuelno 5

17.06.2024.

8:49

Lek protiv bolova pod istragom: Nuspojave povezane s nizom bolesti i smrti

Evropski regulator za lekove pokrenuo je istragu o popularnom leku protiv bolova koji je povezan sa nizom bolesti i smrti.

Izvor: Dnevnik.hr

Lek protiv bolova pod istragom: Nuspojave povezane s nizom bolesti i smrti
Shutterstock/Johan Larson

Podeli:

Evropska agencija za lekove (EMA) potvrdila je da istražuje lek protiv bolova metamizol. Sumnjaju da je povezan sa slučajevima koji su doveli do smrti pacijenata i stanja u kom su bela krvna zrnca ozbiljno oslabljena, prenosi Dnevnik.hr.

Observer je prošlog novembra otkrio da je grupa pacijenata u Španiji pokrenula pravni postupak protiv svoje vlade. Tvrde da nisu zaštitili ljude od nuspojava leka.

Lek, koji se u Španiji prodaje pod markom Nolotil, već je zabranjen u nekoliko zemalja, uključujući UK.

On je u prodaji pod više imena, među kojima su Algozon, Algokalmin, Analgin, Dipirona, Novalgin, Neo-Melubrin i Optalgin.

U Srbiji se prodaje pod imenima Analgin i Novalgetol.

Evropska agencija za lekove je rekla da postoji "zabrinutost da mere koje se sprovode za smanjenje poznatog rizika od agranulocitoze možda neće biti dovoljno učinkovite".

Reviziju EMA-e zatražila je finska agencija za lekove nakon nedavnih slučajeva agranulocitoze. Kompanija koja prodaje metamizol u Finskoj zatražila je povlačenje dozvole za tržište iz sigurnosnih razloga, rekla je EMA.

Regulator je rekao:

"EMA-in Odbor za sigurnost sada će pregledati rizik od agranulocitoze za sve lekove koji sadrže metamizol odobrene u EU. Oni će proceniti uticaj agranulocitoze na razmeru koristi i rizika lekova i izdaće preporuku o tome treba li zadržati, promeniti, suspendovati ili opozvati njihova odobrenja za stavljanje u promet širom EU."

Agencija je rekla da informacije o proizvodu o metamizolu navode agranulocitozu ili kao retku nuspojavu (javlja se u do 1 na 1.000 ljudi) ili kao vrlo retku nuspojavu (do 1 na 10.000). Mere za smanjenje ovog rizika razlikovale su se od zemlje do zemlje, navodi se.

Metamizol ili dipiron je lek protiv bolova, grčeva i temperature. Najčešće se daje na usta ili intravenskom infuzijom. Pripada porodici lekova ampiron sulfonata i patentiran je 1922. godine. Metamizol se prodaje pod različitim trgovačkim imenima.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: