To je izjavio šef sektora za gas Evropske zajednice Predrag Grujičić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je rekao da je prošle godine ostvaren određen napredak i da je postignut dogovor da Srbijagas bude pravno i funkcionalno razdvojen pre godišnjeg sastanka Ministarskog saveta Energetske zajednice koji je održan u oktobru u Tirani.

"Do 1. septembra 2015. Srbijagas je uspeo samo formalno-pravno da osnuje i registruje dve kompanije, Transportgas Srbija i Distribucija gasa Srbija, samo sa jednim zaposlenim, odnosno direktorom tih kompanija", rekao je on.

Šef sektora za gas EZ je to rekao na pitanje o planovima Srbijagasa da se do 1. januara 2016. obavi pravno i funkcionalno razdvajanje, a do 1. juna i operativno.

Grujičić je rekao da te kompanije još nemaju licencu Agencije za energetiku i ne mogu da se bave energetskom delatnošću za koju su osnovane, a direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač da će licenciranje trajati najmanje 10 meseci i da Srbija gas nije još ni tražio licencu.

Grujičić je rekao da bi te kompanije od 1. juna 2016. po Trećem paketu propisa Energetske zajednice morale da budu "ne samo pravno i funkcionalno nego i mnogo više razdvojene od svoje majke kompanije".

"Dakle, taj rok za Drugi paket koji je bio do kraja prošle godine - da bi oni bilo pravno i funkcionalno razdvojeni, nije poštovan. Što se tiče Trećeg paketa, mi smo tu prilično frustrirani jer ne znamo kada će on da se desi u Srbijagasu", rekao je on.

Grujičić je upozorio da bi Srbijagas mogao da se nađe u situaciji da "ne zatvori slučaj po Drugom paketu" energetskih propisa, a da mu se otvori "slučaj po Trećem paketu" i dodao da je to dosta neprijatna situacija.

On je rekao da predstojeći izbori u Srbiji nisu navođeni kao opravdanje za kašnjenje već finansijsko restrukturiranje Srbijagasa koje je, kako je dodao, bilo prevelik zalogaj i za Srbiju i za tu kompaniju.

Kazao je da je trebalo finansijsko restrukturiranje sprovesti istovremeno sa formalno-pravnim razdvajanjem.

On smatra da država mora da pokaže da poštuje vladavinu prava i da Vlada određuje na koji način će kompanija ozdraviti i rekonstruisati se.

Grujičić je podsetio da je pravno i funkcionalno radvajanje trebalo da se u Srbijagasu obavi još 2007, odnosno da se kasni već gotovo devet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: