Srbija

Ponedeljak, 13.06.2011.

00:05

Grujić: Država šiba, nju ne boli

Predsednik kompanije "PSP Farman" Branislav Grujić ocenio je kao lošu meru kojom se povećava učešće za stambene kredite sa 10 na 20 odsto.

Izvor: Tanjug

Default images

On je ocenio da se na taj način otežava poslove građevinskoj industriji i finansijski opterećuje kupce, dok je trenutna monetarna politika, uz sve to, ograničavajući faktor za celu privredu Srbije zbog nestabilnog dinara.

Komentarišući meru Narodne banke Srbije kojom je povećana učešće na stambene kredite sa 10 na 20 odsto, Grujić je rekao da za jedan stan koji košta 70.000 evra, nije svejedno da li će učešće biti 7.000 (10 odsto) ili 14.000 evra (20 procenata), jer je tih 7.000 evra dodatnih para taman toliko koliko nekome treba da opremi taj stan. Sa podizanjem stope učešća, kupcu stana ste napravili problem, jer ste mu u vis digli lestvicu, koju on teško može da dosegne, smatra on.

"Znate onu narodnu poslovicu: po tuđim ledjima ni 100 udaraca nije mnogo", rekao je on, ilustrujući dejstvo nekih državnih mera na građevinu i privredu uopšte.

Podsećajući da je zakon o lizingu nekretnina donet pre godinu dana, ali se još ne primenjuje jer nedostaju prateće uredbe i podzakonski akti, on je ocenio da su "neki ljudi bili lenji" i nisu na vreme napravili studiju izvodljivosti, kako bi propisali pravila za funkcionisanje zakona.

Predsednik kompanije "PSP Farman" naglasio je da je stranim investitorima u Srbiji, a pogotovo gradjevinarima, preko potreban stabilan kurs dinara, ne želeći da polemiše koliko on treba da iznosi u ovom trenutku prema evru ili dolaru, "ali treba da bude stabilan".

Stranim investitorima su u ovoj godini troškovi gradnje poskupeli, praktično "ni iz čega", jer osnovne materijale za rad kupuju na domaćem tržištu za dinare, čije su cene formirane kada je kurs bio 115 za evro, a evro koji unose u zemlju da finansiraju gradnju menjaju za 15 odsto manje dinara.

"To znači da u startu 15 odsto skuplje plaćate pesak, cement i sve osnovne materijale, ali se prodajna cena jednog kvadrata stana računa u evrima, a ne u dinarima", objasnio je Grujić i dodao da gradjevinske firme prodajući stanove u evrima - prave sebi gubitak.

To isto važi i za investitore u drugim granama privrede, jer onaj koji pravi fabričku halu mora da plaća njenu izgradnju u domaćoj valuti, koja ga na kraju zbog rasta dinara košta 10 do 15 odsto skuplje, računajući u evrima, rekao je on, ističući da učešće uvoznih materijala na betonskim halama nije veće od 20 odsto, tako da se ne može reći da je uvozni materijal poskupeo gradnju.

"Zamislite investitora koji je rešio da uloži 20 ili 30 miliona evra i odjedanput mu je dva miliona isparilo. Svi podsticaji koje država daje za zapošljavanje radnika su isparili kroz samo jednu stavku (kursnu razliku)", kazao je privrednik.

Grujić je naglasio da svaki potez u makroekonomskoj politici seče "po živom mesu" privrede, "kao da vas neko bez anestezije operiše u realnoj ekonomiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

6 h

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: