Aktuelno 15

22.05.2024.

21:30

Odlazak šmekera: Gotova proizvodnja legendarnog Fiata 500

Uz veliku diskreciju, čuveni "Ćinkvećento" je već napustio proizvodnu traku poljske fabrike Tihi.

Izvor: Kliks

Odlazak šmekera: Gotova proizvodnja legendarnog Fiata 500
Fiat

Podeli:

Fiat 500 je godinama bio najprodavaniji model italijanske marke, pa će njegov odlazak iz Evrope biti jako bolan, a prelazni period do pojave naslednika jako težak za Fiat. 

Nakon skoro dve decenije na tržištu, Evropu je napustio kultni Fiat 500 u svom modernom izdanju. Rokovi za primenu novih bezbednosnih propisa koji stupaju na snagu u julu su postali prekratki da bi ih ovaj model ispunio.

S obzirom na to da je Fiat početkom godine predstavio posebno izdanje "500 Collezione 1957", već tada se moglo naslutiti da je oproštaj bliži nego što se očekivalo. 

U najboljem slučaju, proizvodnja je trebalo da bude razvučena do jula, ali Stellantisov plan da u pogone poljske fabrike ubaci montažne komplete kineskog modela Leapmotor T03, ubrzao je odlazak Fiatovog "večnog šarmera".

Stellantis više nema vremena za čekanje , a ugovor sa kineskim partnerom potpisan je još krajem prošle godine, tako da je Leapmotor sad zvanično 15. brend u Stellantis grupaciji, a mali i jeftini model T03 će biti prvi model azijskog partnera proizveden na Starom kontinentu. 

Nestanak modela 500 biće veliki problem za italijansku marku, jer će je uveliko smanjiti Fiatovu "žetvu" u ovom segmentu. Iako u ponudi ostaje 500 Electric, njegova prodaja u ovoj godini je toliko bleda da ne opravdava poziciju naslednika.

Fiat je oduvek bio marka sa velikim iskustvom u razvoju malih automobila, pa trenutno jedinu nadu polaže u uspeh nove Pande koja će biti predstavljena početkom jula, ali će u prodaju ići tek krajem godine. 

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: