Svet 0

23.05.2024.

14:18

Evropski zakon o kritičnim sirovinama stupio na snagu

Evropski zakon o kritičnim sirovinama koji treba da osigura raznovrsnu, sigurnu i održivu nabavku kritičnih sirovina za industriju Evropske unije, stupio je danas na snagu, navodi se u saopštenju Evropske komisije (EK).

Izvor: Tanjug

Evropski zakon o kritičnim sirovinama stupio na snagu
Shutterstock/artjazz

Podeli:

Kako se ističe u saopštenju, pristup kritičnim sirovinama je od suštinskog značaja za strateške sektore Evropske unije kao što su čiste tehnologije, digitalna, odbrambena i vazduhoplovna industrija.

"Evropa sada ima regulatorni okvir za jačanje domaćih kapaciteta i konsolidaciju održivosti i cirkularnosti kritičnih lanaca snabdevanja sirovinama u EU, dok nastavlja da prati svoju agendu diverzifikacije. Ovim aktom EU će ojačati domaće snabdevanje i smanjiti oslanjanje na pojedinačne dobavljače", naglašava Evropska komisija.

Stupanje na snagu novog zakona je pozdravio i izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

"Zakon o kritičnim sirovinama postavlja ambiciozne ciljeve za ubrzanje proizvodnje primarnih i sekundarnih sirovina, uz ispunjavanje najviših društvenih i ekoloških standarda, kao i uspostavljanje strateških partnerstava sa trećim zemljama", rekao je Šefčovič.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton smatra da je stupanjem na snagu novog zakona počelo novo poglavlje za EU industriju, objavljeno je na vebsajtu EK.

"U nestabilnom geopolitičkom kontekstu, Evropa ubrzava svoje napore, kako na domaćem planu, tako u partnerstvu sa trećim zemljama, da postigne bezbedno, obilno i održivo snabdevanje sirovinama od vitalnog značaja za naše klimatske, digitalne, odbrambene i bezbednosne potrebe", prokomentarisao je Breton.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: