Svet 0

23.05.2024.

15:04

Kamatna stopa u Turskoj ostala na 50 odsto

Centralna banka Turske (TCMB) odlučila je da zadrži referentnu kamatnu stopu na 50 odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta.

Izvor: Tanjug

Kamatna stopa u Turskoj ostala na 50 odsto
Shutterstock, Doubletree Studio

Podeli:

Osnovni trend mesečne inflacije je u aprilu malo popustio, ali pritisci su i dalje prisutni zbog inflacije u sektoru usluga, rasta cena hrane i geopolitičkih rizika, ističe se u saopštenju Komiteta za monetarnu politiku banke.

Komitet za monetarnu politiku TCMB će i dalje pažljivo pratiti indikatore inflacije i odlučno koristiti sve instrumente koji su mu na raspolaganju da bi postigao svoj glavni cilj, a to je stabilnost cena, navedeno je u saopštenju.

Potpredsednik Turske Dževdet Jilmaz i ministar finansija te zemlje Mehmet Šimšek predstavili su 13. maja mere štednje koje treba da povećaju efikasnost u javnom sektoru Turske i pomognu u borbi sa visokom inflacijom.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u aprilu porasla sa martovskih 68,5 na 69,8 odsto, objavio je početkom maja Turski institut za statistiku Turkstat. Inflacija u Turskoj je sada najviša od novembra 2022. godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

12 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: