Svet 0

23.05.2024.

15:04

Kamatna stopa u Turskoj ostala na 50 odsto

Centralna banka Turske (TCMB) odlučila je da zadrži referentnu kamatnu stopu na 50 odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta.

Izvor: Tanjug

Kamatna stopa u Turskoj ostala na 50 odsto
Shutterstock, Doubletree Studio

Podeli:

Osnovni trend mesečne inflacije je u aprilu malo popustio, ali pritisci su i dalje prisutni zbog inflacije u sektoru usluga, rasta cena hrane i geopolitičkih rizika, ističe se u saopštenju Komiteta za monetarnu politiku banke.

Komitet za monetarnu politiku TCMB će i dalje pažljivo pratiti indikatore inflacije i odlučno koristiti sve instrumente koji su mu na raspolaganju da bi postigao svoj glavni cilj, a to je stabilnost cena, navedeno je u saopštenju.

Potpredsednik Turske Dževdet Jilmaz i ministar finansija te zemlje Mehmet Šimšek predstavili su 13. maja mere štednje koje treba da povećaju efikasnost u javnom sektoru Turske i pomognu u borbi sa visokom inflacijom.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u aprilu porasla sa martovskih 68,5 na 69,8 odsto, objavio je početkom maja Turski institut za statistiku Turkstat. Inflacija u Turskoj je sada najviša od novembra 2022. godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: