Zdravlje

Subota, 13.01.2024.

10:10

Stomatolog tvrdi: Napitak bez kog ne možete da zamislite dan, šteti vašim zubima

Mnogi od nas jutro počinju popularnim zdravim napitkom koji se pravi vrlo jednostavno - od vode i limuna.

Izvor: RT.rs

Stomatolog tvrdi: Napitak bez kog ne možete da zamislite dan, šteti vašim zubima
Foto: Antonio Guillem/Shutterstock

Poznato je da je ovo osvežavajuće piće bogato vitaminom C, te nas lakše razbuđuje i štiti od prehlada i virusa. Ipak, stomatolozi upozoravaju da kiselkasto piće može da bude štetan za zube.

Dobra higijene zuba je izuzetno bitna ako želimo da održimo zdrav način života i pod tim se podrazumeva mnogo više od jednostavnog pranja zuba i čišćenja koncem dva puta dnevno. Da bi zubi blistali, trebalo bi da dobro razmislimo o tome šta jedemo i pijemo. Većina nas zna da prekomerno pijenje čaja i kafe može dovesti do ružnih mrlja, ali i voda i limun mogu negativno da utiču na zube i desne, tvrde stomatolozi.

Osvrćući se na neke od trendova o kojima se najviše govorilo u 2023. godini, stomatolog Kaled Kasem je istakao da treba da budemo oprezni kada pijemo vodu sa limunom koja je, iako osvežava, takođe i veoma kisela:

"Nije iznenađujuće da je voda sa limunom i dalje popularan trend jer ima mnogo dokazanih zdravstvenih prednosti ovog pića. Izvor je hidratacije i vitamina C, dobro deluje na zdravlje kože, pomaže varenje i ubrzava metabolizam. Ali, oštećuje zubnu gleđ", pojašnjava Kasem, a piše Miror.

Limunov sok je veoma kiseo i može da nagriza gleđ, pa zubi postaju podložniji raznim oboljenjima:

"Ako je ovaj napitak jedan od vaših svakodnevnih rituala, savetujem da ga pijete na slamku kako biste zaštitili zube. Ako uočite bilo kakve ranica u ustima, nemojte ga piti, jer kiselost može izazvati iritaciju i upalu", savetuje stomatolog. Napitak je veoma popularan na Tiktoku i među poznatim zvezdama

Voda sa limunom dokazano pomaže da se poboljša mikrobiom creva, a utiče povoljno i na kožu. Često možemo da vidimo na Tiktoku kako ga hvala, a poznate ličnosti kao što su Dženifer Aniston, Hilari Daf i Naomi Kembel ističu da uživaju u ovom jednostavnom piću. Koju hranu i pića treba izbegavati ako želimo da nam zubi budu zdravi

Gazirana pića, sokovi, zaslađena kafa i čajevi se veoma negativno odražavaju na zube. Pored toga što zbog kiseline mogu da se stvore ranice, ovi napici predstavljaju "gorivo" za bakterije zbog koji nastaje karijes. Šećeri i slatkiši takođe "hrane" bakterije i razgrađuju zubnu gleđ. Rafinisani ugljeni hidrati, kao što su beli hleb i beli pirinač, i određena skrobna hrana, kao što je čips, mogu doprineti lošem oralnom zdravlju, piše Helt lajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: