Zdravlje

Sreda, 01.06.2016.

10:55

Retka bolest zbog koje mislite da ste mrtvi

Kotardov sindrom, ili stanje poznato i kao “sindrom hodajućeg leša” otkriveno je još 1880. godine.

Izvor: Newser

Retka bolest zbog koje mislite da ste mrtvi
Foto: Thinkstock

Ova bolest je izuzetno retka i teška, a na početku se često manifestuje teškom depresijom i anksioznošću koja bolesnika može da dovede u stanje da misli da mu nedostaju delovi tela, organi pa čak i da sebe smatra mrtvim.

Na primer, prema izjavama lekara jedne bolnice, kod njih je došla dvadesetosmogodišnja žena koja je tvrdila da nema stomak i da joj jetra “gori”.

U izveštaju o ovom konkretnom slučaju, lekari su naveli da "sindrom hodajućeg leša" uglavnom pogađa osobe u srednjim godinama, ali kada je bolest dijagnostikovana kod mladih ljudi, u 90 odsto slučajeva se radi o osobama ženskog pola.

Kada bolest uznapreduje, bolesnici počinju da veruju da oni zapravo ni ne postoje ili da im nedostaje neki deo tela, što može biti okidač za druge probleme kao što su nedostatak higijene, samopovređivanje ili odbijanje jela.

“Koja je poenta da jedem kada sam mrtav?”, rekao je jedan čovek koji boluje od ove bolesti. On je bio i prvi pacijent sa ovim stanjem kome je urađen skener mozga koji je pokazao da je moždana funkcija osobe obolele od ove bolesti poput one koju ima osoba koja je pod anestezijom ili spava.

Eksperti tvrde da antidepresivi i antipsihotici mogu da pomognu, kao i šok-terapije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: