Zdravlje

Četvrtak, 29.02.2024.

09:48

Prvi dani kod kuće nakon carskog reza: Saveti i smernice

Porođaj carskim rezom je u mnogim situacijama najbolji izbor i jedina opcija za bezbedno rađanje, ali nosi brojne rizike i teži oporavak. Sedmicama nakon izvedene intervencije se osećaju posledice: bolovi u predelu rane, krvarenje, umor, manje energije, bolovi u leđima…

Izvor: B92

Prvi dani kod kuće nakon carskog reza: Saveti i smernice
Shutterstock/ Yulyazolotko

Uprkos tome što se žene suočavaju sa dugim oporavkom, uporedo sa tim je potrebno i da brinu o novorođenčetu što je naporno i iscrpljujuće baš zbog izvedene procedure. Zbog toga je neophodno da se pronađu načini za prevazilaženje najvećih izazova sve dok se porodilja u potpunosti ne oporavi.

Carski rez zahteva veću pažnju i oprez tokom perioda oporavka

Nakon izvedenog carskog reza sledi postepen oporavak da bi zarasli unutrašnji i spoljašnji rez, a materica vratila svoju funkciju.

Važno je da se porodilja pridržava uputstva akušera i da ne opterećuje organizam teretom koji je teži od bebe, uz puno odmora i lagane šetnje bez zamora. Ovakav režim se mora poštovati do prve kontrole koja je 40 dana nakon što je izveden carski rez, pa se svi poslovi oko deteta moraju rasporediti u tom prvom periodu.

Podizanje većeg tereta i naprezanje može da dovede do pucanja šavova i otvaranja rane što je ozbiljna komplikacija koja se bolnički leči. Iz tog razloga je bolje pratiti savete i ispoštovati period dok sve rane ne zarastu pa će oporavak proteći bez problema.

Odgovarajuća kolica za bebe su najbolji saveznik u prvim danima nakon porođaja

Kolica za bebe su veliki pomoćnik u prvim danima po dolasku iz porodilišta i olakšavaju brigu o bebi bez opterećenja leđa ili ruku.

Modeli koji spadaju u grupu 0+ su pogodni od prvog bebinog dana, imaju odgovarajuću podršku pa se novorođenče može bezbedno voziti u njima.

Nakon carskog reza najbolje je koristiti visoka kolica za bebe koja se lako rasklapaju i taka su za guranje. Važno je i da se jednostavno podešavaju i da se dete lako postavlja u njih, bez previše saginjanja i opterećivanja kičme.

Od prvog dana novorođenče se može smiriti ljuljuškanjem u kolicima umesto u rukama, ali i vožnjom kroz prostorije doma umesto nošenjem u rukama. Na ovaj način je briga adekvatna i bez napora, a dete zadovoljno i smireno.

Terapija protiv bola je obavezan deo lakšeg oporavka i brige o detetu

Usled oslabljene muskulature, velike promene kilaže i napornih 9 meseci, nakon porođaja se javljaju razni bolovi. Posle carskog reza većina porodilja pati od bola u leđima koji otežava saginjanje, izaziva bol pri ispravljanju leđa i širi se kako kroz noge, tako i kroz vrat i ramena. Položaji tokom dojenja i nošenja bebe takođe izaziva akutni bol pa je važno da se na vreme reaguje i spreče hronične tegobe.

Terapija protiv bola uz pomoć fizioterapeutskog programa je bezbedna i za mamu i za bebu, a uključuje program vežbi, ali i lasersku terapiju koja prodire do tkiva koji ima spazam, razbija ga, obezbeđuje bolju prokrvljenost i buđenje nerava što vraća pokretljivost mišića bez bola.

Tokom perioda oporavka od carskog reza predlaže se i manje opterećenje kičme pa je sugestija da se dete prepovija, kupa i hrani na što višem položaju. Uz fizijatrijski tretman, i ovo će pomoći da bolovi budu ređi sve dok se ligamenti i mišići ne oporave.

Kako dani prolaze tegobe će postajati sve blaže, što će obezbediti pravilan oporavak i više energije za brigu oko bebe, bez komplikacija nakon carskog reza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: