Film/TV 3

22.05.2024.

11:45

Marlon Brando je odbio ulogu u ovom klasiku zbog jednog jakog razloga VIDEO

Marlon Brando, jedan od najvećih glumaca starog Holivuda, retko je imao loše nastupe, a pristajao je samo na projekte u kojima je mogao da ima određenu dozu slobode.

Izvor: Index.hr

Marlon Brando je odbio ulogu u ovom klasiku zbog jednog jakog razloga VIDEO
Profimedia

Podeli:

Revizionistički vestern u režiji Artura Pena prati život Džeka Kraba (Dastin Hofman), čiji su roditelji ubijeni tokom napada Indijanaca Pavnee kada je imao samo deset godina. Džeka i njegovu sestru pronašao je indijanski ratnik Senka, pripadnik plemena Čejen, koji ih je odveo u svoje selo. Kerolajn je odmah pobegla, ali Džek je odlučio da ostane sa Indijancima i podigao ga je mudri poglavica Old Lodge Skins.

Iako je film ispričan iz Džekove perspektive, Old Lodge Skins i njegova učenja su imali veliki uticaj na Džekove kasnije avanture. Film je inspirisan istoimenim romanom autora Tomasa Bergera.


Pen je prvobitno ponudio ulogu Old Lodge Skinsa Lorensu Olivijeu, Polu Skofildu i Brandu, ali su ga sva tri glumca odbila. Ali samo je Brando otkrio zašto nije bio zainteresovan za ulogu.

Kao aktivista za građanska prava koji se zalagao za prava Indijanaca, Brando je smatrao da bi uloga šefa Old Lodge Skinsa trebalo da pripadne indijanskom glumcu, prenosi Kolajder. Nakon što je odbio ulogu, Old Lodge Skins je tumačio poglavica Dan Džordž, čije je pleme bilo deo Prvih nacija Kanade.


Šef Den Džordž nominovan je za Oskara za svoju ulogu, čime je postao prvi indijanski glumac koji je nominovan za jednu od najprestižnijih filmskih nagrada.

Film Mali veliki čovek oduševio je i kritičare i publiku, a danas nam je značajan jer je jedan od prvih revizionističkih vesterna koji je Indijance prikazao u pozitivnom svetlu, a američku konjicu u negativnom svetlu.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: