Svet 3

22.05.2024.

23:39

Rat – dan 818: Veliki napad; Vodi se rat dronovima; Ukrajinci gube teritoriju

Rat u Ukrajini – 818. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 818: Veliki napad; Vodi se rat dronovima; Ukrajinci gube teritoriju
Shutterstock/zef art

Podeli:

Ruske snage uspešno napreduju u regionu sela Lipci u Harkovskoj oblasti, kontrolišu glavne tačke i deo puteva koje mogu da koriste Oružane snage Ukrajine, a posebno je važno zauzimanje Volčanska, izjavio je šef administracije oblasti Vitalij Gančev.

Osnivač američke privatne vojne kompanije "Blekvoter" Erik Prins smatra da SAD isporučuju Ukrajini zastarelo oružje koje ne menja situaciju u sukobu.

Završeno

21:19

Ukrajinci izveli raketni napad

Ukrajinske snage izvele su raketni napad na mesto Sverdlovsk u LNR. Izbio je požar, a na licu mesta su operativne službe, rekao je za Sputnjik predstavnik bezbednosnih struktura.

Prilikom raketnog napada kasetnom municijom na Sverdlovsk, oštećeno je skladište goriva i maziva, rekao je lider republike Leonid Pasečnik.
 

18:56

Poginuo ukrajinski policajac u napadu ruskog drona

Ukrajinski policajac je poginuo nakon što je ruski dron bacio ekspoloziv na policijsko vozilo koje je bilo na putu da evakuiše civile u pograničnom gradu u severoistočnoj oblasti Harkov, saopštio je danas ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

U snimku koji je Klimenko objavio na mreži Telegram, koji je snimljen iz drugog policijskog automobila, vidi se detonacija eksplozivne naprave na policijskom vozilu u Vovčansku i oblak sivog dima, prenosi Rojters.

''U kolima su bila dva policajca koja su išla da evakuišu civile'', poručio je Klimenko.

Ukrajina evakuiše civile iz pograničnih područja pošto je Rusija pokrenula ofanzivu severno od Harkovske oblasti 10. maja.

18:11

Uništavaju sve za sobom

Oružane snage Ukrajine prilikom povlačenja uništavaju mostove u Harkovskoj oblasti – tako su uništeni mostovi preko reke Volčja u Volčansku, saopštio je šef ruske administracije Vitalij Gančev.

"Ne samo da za sobom uništavaju mostove – oni granatiraju sela, ulice i kuće gde misle da više nema pripadnika ukrajinskih oružanih formacija“, rekao je Gančev.
 

16:30

U ruskom vazdušnom napadu na Harkov ranjeno najmanje 10 ljudi

U današnjem ruskom vazdušnom napadu na grad Harkov na severoistoku Ukrajine ranjeno je najmanje 10 ljudi, uništen je jedan kafić, oštetećen stambeni objekat i zapaljena benzinska pumpa, saopštili su lokalni zvaničnici.

"Ostao sam bez ičega", izjavio je vlasnik kafića Vahe Ohandžanian ispred svog razrušenog lokala, prenosi Rojters.

Na 12-ospartnoj zgradi reko puta kafića polomnjeni su svi prozori, a oko 50 metara dalje stoji zeleni trolejbus sa polomnjenim prozorima i velika lokva krvi na asfaltu. Regionalno tužilaštvo je saopštilo je na Telegram kanalu da su vozaču trolejbusa amputirane obe noge, kao i da je ruska vojska za napad koristila navođenu bombu UMPB D-30 lansiranu iz pogranične oblasti Belgorod.

"Prema preliminarnim izveštajima, korišćena je navođena municija. Izbio je požar na civilnoj benzinskoj pumpi, a oštećen je kafić", napisao je Oleh Sinjehubov, načelnik regionalne vojne administracije Harkova u objavi na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov napisao je na Telegramu da je u napadu ranjeno devet osoba, a da je jedna osoba, vozač trolejbusa, u teškom stanju.

"Gradski okrug Ševčenkovski je bio napadnut. Kuće, prodavnice, transport i dečje igralište (su oštećeni)“, rekao je on. Dve eksplozije odjeknule su u Harkovu oko 13.35 sati, piše Ukrinform.

15:49

Ukrajinski dron kamikaza napada: Meta radionica NE Zaporožje

Ukrajinski dron kamikaza napao je teritoriju transportne radionice Zaporoške nuklearne elektrane, prenela je pres služba te stanice na svom Telegram kanalu.

"Oružane snage Ukrajine napale su teritoriju nuklearke Zaporožje. Danas je zabeležen dolazak drona kamikaze na teritoriju transportne radionice Zaporoške nuklearne elektrane", navedeno je u poruci, prenela je agencija RIA Novosti.

Pres služba je podsetila da je u protekla dva dana, izvršeno više napada bespilotnim letelicama na stambene i društvene objekte u gradu Energodar, pored kojih se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana.

15:16

Predlog ruskog ministarstva odbrane o izmeni granice na Baltičkom moru izbrisan

Predlog ruskog ministarstva odbrane da se napravi nacrt vladine uredbe o promeni ruske granice u Baltičkom moru izbrisan je danas sa portala na kome se objavljuju zvanični dokumenti.

Kako prenosi agencija Rojters, nacrt se više ne nalazi na sajtu na kome je bio objavljen.

Ministarstvo odbrane Rusije predložilo je ranije danas reviziju državne granice u ruskim teritorijalnim vodama u Baltičkom moru, prenele su ruske agencije.

U nacrtu uredbe od 21. maja ministarstvo je predložilo prilagođavanje granice oko ruskih ostrva u istočnom delu Finskog zaliva i oko Kalinjingrada.

12:41

U napadu na ruske snage u Belgorodu stradala jedna osoba

Jedna osoba je danas poginula i dve su ranjene u napadu ukrajinskih dronova na ruske snage u oblasti Belgorod, na granici sa Ukrajinom, izjavio je lokalni guverner Vjačeslav Gladkov.

"Civil je stradalo od gelera" u blizini sela Belenkoje, na zapadu Belgorodske oblasti, napisao je Gladkov na Telegramu.

Belgorodska oblast je svakodnevno na meti udara ukrajinskih snaga.

Ruske snage su 10. maja pokrenule ofanzivu sa druge strane granice, u regionu Harkova, da bi zaustavile, kako je rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, ove ukrajinske napade.

Tokom noći je ruska PVO neutralisala četiri bespilotne letelice.

11:52

Stiže pomoć sa severa: Šveđani šalju vojnu podršku

Švedska vlada planira dodatnu vojnu podršku Ukrajini, u ukupnom iznosu od 75 milijardi švedskih kruna (7,01 milijardu dolara) tokom tri godine, prenosi Ukrainska pravda.

"Da bi ojačali podršku Švedske Ukrajini, vlada i Švedske demokrate se slažu da uvedu okvirni program za vojnu podršku Ukrajini za 2024-2026. Švedska će povećati podršku, a okvir je 75 milijardi švedskih kruna za vojnu podršku za 2024-2026. , 25 milijardi švedskih kruna godišnje“, saopštila je švedska vlada.

Ovim predlogom ukupna vojna i civilna podrška Švedske Ukrajini dostići će više od 100 milijardi švedskih kruna (oko 9,3 milijarde američkih dolara).

Vojna pomoć Ukrajini može se obezbediti kroz besplatan transfer odbrambene opreme, finansijskih priloga i finansijske podrške za kupovinu odbrambene opreme.

Istovremeno, Vlada je istakla da bi ovaj program mogao da optereti državne finansije nekoliko godina, pa i posle 2026. godine.
 

11:42

Presek ruskih gubitaka na današnji dan

10:20

Železnički saobraćaj u prekidu; Ukrajinci pogodili električni voz

Jutros je na železničkoj deonici Belgorod-Naumovka ukrajinski dron napao električni voz koji je saobraćao bez putnika.

U napadu nije bilo povređenih, ali je oštećena železnička pruga i kontaktna mreža, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

On je dodao da je trenutno železnički saobraćaj u prekidu.
 

10:19


Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
 

08:51

Rusi se obrušili na elektranu; Sever Ukrajine ostao bez struje

Ruski dronovi su rano jutros udarili u elektrane, isključivši struju u nekim delovima Sumske oblasti na severu Ukrajine, saopštili su zvaničnici.

Ukrajinske vazduhoplovne snage oborile su sedam dronova korišćenih u napadu, saopštile su regionalne vlasti. Ukrajinska vojska saopštila je da je oborila 24 dronova koje je lansirala Rusija tokom noći u napadu na pet drugih regiona na jugu i istoku zemlje.

08:12


U Harkovu su odjeknule eksplozije, javili su ukrajinski mediji.
 

07:55

Pogođeni energetski objekti u Ukrajini

Ruske snage izvele su tri napada na energetske objekte u gradu Šostka u Sumskoj oblasti Ukrajine, uključujući i oblast vojnih skladišta, izjavio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog proruskog pokreta Sergej Lebedev.

"Takođe postoje izveštaji o napadima na energetske objekte u gradu Konotop, u Sumskoj oblasti. Konotop je poznat kao jedan od najvećih železničkih čvorova u Ukrajini", objasnio je Lebedev.
 

07:23

Gori magacin u Krasnodarskoj oblasti

07:19

Zelenskom istekao mandat

Zelenskom je istekao predsednički mandat, ali Brisel saopštava da EU zbog toga uopšte ne dovodi u pitanje njegov legitimitet.

Po svemu sudeći i šef države ga ne dovodi u pitanje već poručuje: "Mojih pet godina još nije prošlo, zbog vanrednog stanja, nastavljaju se".

07:17

Ukrajinci pogodili rusku "Zalu"

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: