Aktuelno 6

22.05.2024.

18:42

Istraživanje: Dvostruko veća šansa da pešaka udari električni automobil

Verovatnoća da će pešaka udariti električni ili hibridni automobil dvostruko je veća nego da će završiti pod točkovima ili na haubi automobila sa SUS motorima.

Izvor: Autonet

Istraživanje: Dvostruko veća šansa da pešaka udari električni automobil
Shutterstock/Studio Peace

Podeli:

Ovo su rezultati istraživanja o stopama žrtava saobraćajnih nesreća u Velikoj Britaniji, objavljenog u listu "Journal of Epidemiology & Community Health". 

Rizik je, svakako, veći u urbanim područjima, a povrede u saobraćaju vodeći su uzrok smrti dece i mladih, dok su svaka četvrta žrtva saobraćajnih nezgda - pešaci. 

Istraživači Londonske škole higijene i tropske medicine (LSHTM) uporedili su razlike u stopama stradanja pešaka za svakih 160 miliona kilometara putovanja u Velikoj Britaniji između električnih/hibridnih automobila i automobila na fosilna goriva, koristeći podatke o sigurnosti na cestama (STATS19). 

Godišnju kilometražu procenili su iz podataka Nacionalnog istraživanja putovanja (NTS), a ukupno je analizirano 51 milijarda kilometara vožnje električnim/hibridnim vozilima i skoro pet milijardi milja vožnje benzinskim/dizel vozilima.

Očekivano, većina sudara dogodila se u urbanim područjima, a u tim nesrećama prednjačila su električna ili hibridna vozila; s druge strane, u ruralnim područjima u nesrećama su dvostruko više učestvovala vozila na benzin ili dizel.

Na bazi ovih podataka, istraživači su izračunali da su između 2013. i 2017. prosečne godišnje stope stradanja pešaka na 160 miliona kilometara putovanja bile 5,16 za električna i hibridna vozila i 2,40 za vozila na benzin i dizel. 

To ukazuje da su sudari sa pešacima bili u proseku dvostruko verovatniji kod električnih i hibridnih vozila, nego kod vozila sa benzinskim i dizelskim motorom, kao i tri puta verovatniji u urbanim nego u ruralnim područjima, kažu istraživači.

"Jedno prihvatljivo objašnjenje za naše rezultate je da se nivoi pozadinske okolne buke razlikuju između urbanih i ruralnih područja, uzrokujući da su električna vozila manje čujna za pešake u urbanim područjima", sugerišu istraživači.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: