Nauka 0

22.05.2024.

18:46

Naučnici pretvaraju talog od kafe u beton

Naučnici sa australijskog univerziteta RMIT u Melburnu uspeli su da talog od kafe pretvore u supstancu nazvanu biouglje koja može da se iskoristi u proizvodnji betona.

Izvor: Tanjug

Naučnici pretvaraju talog od kafe u beton
Shutterstock/Ilia Nesolenyi

Podeli:

Ova supstanca čini beton jačim i otpornijim, dok istovremeno smanjuje štetne emisije koje doprinose efektu staklene bašte, prenosi Rojters.

Glavni istraživač na univerzitetu RMIT Radživ Rohand navodi da dodavanje biouglja čini beton za 30 odsto jačim i smanjuje potrebnu količinu cementa za do 10 odsto.

Proizvodnja betona, koja podrazumeva mešanje peska i šljunka sa cementom i vodom, glavni je proizvođač gasova staklene bašte i proizvodi sedam odsto svetskih emisija, navode Ujedinjene nacije.

Biouglje može da smanji do 15 odsto peska koje se koristi u proizvodnji betona. Svake godine se u svetu iskopa oko 50 milijardi tona peska, uglavnom zbog proizvodnje betona, a ova ekstrakcija je često pogubna za životnu sredinu.

Neke građevinske kompanije u Australiji su već pokazale interesovanje za biouglje, a drugi univerziteti širom sveta takođe analiziraju mogućnost njegove primene.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: