Pozorište 0

22.05.2024.

15:52

Predstava Ateljea 212 "Obraćanje naciji" dobila dve nagrade na 41. Nušićevim danima

Nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke stručnog žirija u sastavu Ljubomir Bandović, predsednik žirija, Miloš Đorđević, dramski umetnik, i Jovana Tomić, rediteljka.

Izvor: B92.net

Predstava Ateljea 212 "Obraćanje naciji" dobila dve nagrade na 41. Nušićevim danima
Boško Đorđević

Podeli:

Nušićeva nagrada  za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike

„Obraćanje naciji“ sastoji se iz kratkih monologa odabranih iz istoimene drame i zbirke „Hodam u koloni'“ Askanija Čelestinija. To su pričice iz svakodnevice koje korišćenjem basnolikih alegorija slikaju kompleksnu mapu neoliberalne sadašnjosti – konzumerske, netrpeljive, korumpirane, samožive, ali i paralisane, depresivne i bezidejne. Svi klasni, rasni i politički problemi sasvim politički nekorektno, objašnjavaju se jednostavnim „prirodnim zakonima“ ili primerima iz istorije čovečanstva – elaborirajući citate Sv. Mateja, Napoleona, Hitlera, Gramšija ili Svifta.

Nenad Živanović

Nalazimo se u malom gradu punom izobličenja, simbolu zala i deformacija sveta oko nas sa svojim gradonačelnicima, pekarima, grobarima, trgovcima i glasačkim telom. Mala zemlja u kojoj korumpirani izmišljaju demokratiju smenjujući vlast sa mafijom i gde se svaka „drugost eliminiše pre nego što nas ometa“, gde učiteljice postrojavaju decu u školi po etničkoj i nacionalnoj pripadnosti i fizičkom izgledu, na izborima se pobeđuje sa 110%, gde je jedini način na koji građanin može da podnese svoju stvarnost da misli na pištolj u džepu ili da okrene glavu od svega i pokuša da zaspi dok kap uporne vode sa plafona ne sruši celu zgradu.

Svaki monolog je kratak, eksplozivan i na liniji između „rentovanja“[1] na Tviteru i stendap komedije. Pisac monologe definiše kao humor koji staje u kutiju šibice – palidrvca koja bleskaju jedna za drugim ili se ređaju u najrazličitije oblike.

Prevod Julijana Vučo, reditelj Bojan Đorđev, dramaturškinja Mina Milošević, scenograf  Siniša Ilić, kostimografkinja Maja Mirković, kompozitorka Marija Balubdžić, scenski pokret Čarni Đerić.

Boško Đorđević

.Igraju  Gordan Kičić, Jovana Gavrilović, Gorica Popović, Isidora Minić, Katarina Žutić, Dejan Dedić, Ivan  Mihailović, Ivan Jevtović, Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković, Miona Marković.

Askanio Čelestini (1972, Rim) italijanski je glumac, reditelj i dramski pisac.

Studirao je antropologiju i književnost, a glumom je počeo da se bavi kasnih devedesetih godina prošlog veka u performansima komedije del arte.

Premijera predstave "Obraćanje naciji"  bila je 19. maja 2023. na sceni "Mira Trailović“.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: