Svet 0

22.05.2024.

23:58

Egipat zapretio: Povući ćemo se iz posredovanja između Izraela i Hamasa

Egipat je danas zapretio da će se povući iz posredovanja između palestinskog islamističkog pokreta Hamas i Izraela za postizanje primirja u Pojasu Gaze.

Izvor: Tanjug

Egipat zapretio: Povući ćemo se iz posredovanja između Izraela i Hamasa
Profimedia

Podeli:

Pretnja je usledila nakon što je američka televizija CNN objavila da je Kairo promenio uslove o prekidu vatre, pre nego što je nacrt sporazuma dostavljen Hamasu.

Šefica egipatske Državne informativne službe (SIS) Dia Rašvan poručila je da je ta tvrdnja "lišena bilo kakvih informacija ili činjenica".

"Ova tvrdnja nije zasnovana ni na jednom pouzdanom novinarskom izvoru u skladu sa međunarodno priznatim novinarskim profesionalnim pravilima'', naglasila je ona u intervjuu za televiziju Al Kahira.

Rašvan je navela da Egipat ''kategorički odbacuje“ te optužbe i istakla da će takve optužbe samo zakoplikovati situaciju, a da strane koje iznose te optužbe to čine kako bi izbegli donošenje odlučujućih odluka u pregovorima, prenosi Al Džazira.

Rekla je da su relevantne strane, posebno one koje ''šire neistine o egipatskom stavu, u potpunosti odgovorne za neviđene humanitarne katastrofe i rat za uništenje u Pojasu Gaze, ubijanje i ranjavanje hiljada nevinih Palestinaca, njihovo raseljavanje, glad, uništenje svega u Pojasu, kao i gubitak života izraelskih zatvorenika kao rezultat agresivne izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze'', prenosi Ađencija nova.

"Egipat je zatražio od Izraela da Palestincima vrati kontrolu nad kopnenim graničnim prelazom Rafa, na granici između Sinaja i pojasa Gaze, kako bi omogućio prolaz humanitarne pomoći", rekla je Rašvan.

Kairo zahteva palestinsko prisustvo na prelazu Rafa na strani Gaze kako bi se omogućilo konvojima pomoći da pređu granicu, a Rašvan navodi da ''Egipat odbija da prizna legitimitet izraelske okupacije palestinske strane prelaza“.

Izjava Rašvan je odgovor na izveštaj CNN-a u kojem su tri anonimna izvora rekla da su egipatski obaveštajni zvaničnici promenili uslove u mogućem dogovoru koji je poslat Hamasu na pregled, piše Al Džazira. Izvori su rekli da su uslovi predstavljeni Hamasu drugačiji od onih kojih su SAD i Katar znali i na šta je Izrael pristao.

Ta runda pregovora je prekinuta nakon što su promene otkrivene, navodi CNN. Katarski posrednici nedavno su se suočili sličnim kritikama na račun svoje uloge, koje su odlučno odbacili. Američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao je egipatske vlasti da učine "sve što je moguće" kako bi osigurale distribuciju humanitarne pomoći civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze.

Tokom saslušanja u Predstavničkom domu, šef američke diplomatije je izjavio da je prelaz Rafa i dalje zatvoren, nakon što su ga izraelske snage blokirale 7. maja.

''Moramo odmah pronaći načine da dobijemo pomoć preko prelaza Rafa i pozivamo naše egipatske partnere da učine sve što je moguće da osiguraju distribuciju pomoći“, saopštio je Blinken.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: