Ishrana 0

22.05.2024.

13:11

Ovih šest zabrinjavajućih simptoma pokazuju da konzumirate previše soli

Teško je zamisliti da se u većinu jela ne dodaje so, jedan od najpopularnijih i najčešćih začina koji se koriste širom sveta.

Izvor: Index.hr

Ovih šest zabrinjavajućih simptoma pokazuju da konzumirate previše soli
Shutterstock/ERIK Miheyeu

Podeli:

Ovo su najčešći pokazatelji koji ukazuju na to da u svojoj ishrani konzumirate previše soli.

Visoki krvni pritisak

Preterana i učestala konzumacija soli može uzrokovati visoki krvni pritisak koji je jedan od glavnih uzročnika razvoja bolesti srca, moždanog udara i problema s bubrezima. So zadržava vodu u krvotoku, povećava volumen krvi i stvara veći pritisak na krvne sudove, prenosi Health Shots.

Često ste žedni

Konzumiranje previše soli može uticati i izazvati osećaj jake žeđi. Do ovoga dolazi zato što so izvlači vodu iz ćelija u krvotok kako bi razredila višak natrijuma, izazivajući telesnu reakciju na žeđ koja ponekad neće prestati ni nakon nekoliko čaša vode.

 

Problemi s bubrezima

Preterani unos soli može opteretiti bubrege koji igraju ključnu ulogu u filtriranju viška natrijuma iz krvi. S vremenom to može oslabiti funkciju bubrega i povećati rizik od bolesti bubrega, prenosi Health Shots.

Otekline u određenim delovima tela

Oni koji preteruju s unosom soli mogli bi imati problema s oteklinama. Preterani unos soli može uzrokovati zadržavanje tečnosti u telu, što dovodi do oticanja u rukama, nogama, zglobovima ili stomaku. Do oticanja dolazi zato što telo zadržava vodu kako bi imalo dovoljno tečnosti zbog previše unesene soli. 

Preteran i nepravilan rad srca

Konzumiranje previše soli može uzrokovati nepravilan i preteran rad srca te poremetiti ravnotežu elektrolita u telu. Neravnoteža elektrolita poput natrijuma i kalijuma može dovesti do preteranog rada i jakog lupanja srca, što može uzrokovati nepravilne otkucaje, posebno kod osoba koje pate od srčanih bolesti. 

Jake glavobolje

Preterano konzumiranje soli može doprineti i uzrokovati dehidraciju te promjene u protoku krvi. Kod nekih ljudi to može izazvati jake glavobolje i migrene koje im onemogućuju normalno funkcioniranje, prenosi Health Shots.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: