Zdravlje

Utorak, 08.03.2022.

16:22

Hrana bez pesticida – 10 namirnica za koje ne morate da brinete

Znamo koliko je važno jesti voće i povrće, ali da li ste razmišljali o tome kako neki proizvodi mogu da budu prljaviji od drugih? Uzgajivači često prskaju voće i povrće pesticidima kako bi ih zaštitili od insekata i gljivica.

Izvor: Avaz

Hrana bez pesticida – 10 namirnica za koje ne morate da brinete
Foto:EPA/TIM KEETON

Možda nećete razmišljati o tome kada kupujete, ali dugoročno to može da utiče na vaše zdravlje. Sledi lista namirnica koje imaju najmanju količinu pesticida, koju je sastavilo Američko udruženje za životnu sredinu (EVG).

Pečurke – Iako rastu iz zemlje, na njima nema ničeg prljavog, ali pre jela se naravno moraju dobro očistiti od zemlje i prašine. Izuzetno su ukusne u raznim jelima, a neki stručnjaci su ih proglasili superhranom kada je u pitanju zaštita od kovida 19.

Karfiol – Ova hrana nije samo čista, već je i odličan izvor vlakana i može pomoći u gubitku težine. Ovo povrće je odlična namirnica koju treba da uključite u ishranu.

Kivi – Možda nije vaš prvi izbor hrane, ali pošto sadrži vrlo malo pesticida, ako ih uopšte ima, vreme je da ga nabavite. Možda niste znali, ali kora kivija je puna vlakana i ako ćete je jesti, obavezno je prethodno dobro operite.

Kupus – Ovo je zanimljiva namirnica koja proizvodi komponente koje će oterati insekte, što znači da uzgajivači ne moraju da koriste pesticide za odbijanje insekata od kupusa. Kako je ovo izuzetno zdrava namirnica, svakako bi je trebalo jesti češće.

Brokoli – Brokoli takođe ima moć da sam otera insekte, pa nije ni čudo što je tokom istraživanja brokolija pronađeno vrlo malo pesticida. Koliko je zdrav ne moramo da napominjemo, a od njega možete napraviti supu, dodati ga u čorbe ili grickati svež.

Pravilna priprema

Dolazi vreme špargle, a sigurni smo da mnogi od vas obožavaju ovu poslasticu. Ako niste ljubitelj špargle, možda ćete morati da naučite kako da ih pravilno pripremite. One sadrže enzime koji mogu da razgrađuju pesticide koji služe za odbranu od insekata, što može objasniti zašto u njima nema mnogo pesticida.

Smrznuti grašak
se često nalazi u našim zamrzivačima i ne razmišljamo o tome kako je imao opnu koja ga je štitila od vazduha i parazita. Kada se opna odstrani, grašak postaje čista hrana koju možete jesti bez straha.

Takođe, patlidžan je još jedna zdrava namirnica koju treba često da jedete, samo je potrebno da ga dobro operete pre pripreme.

Kako raste u zemlji, luk je namirnica koja sadrži vrlo malo pesticida, pa ga bez straha možete koristiti u pripremi bilo kog jela.

Ljubitelji avokada će uživati u informaciji da je ovo jedna od najčistijih namirnica koje možete pronaći u prodavnici, zahvaljujući zaštitnom sloju koji sprečava ulazak pesticida u unutrašnjost. Sigurno znate koliko je avokado zdrav, pa ga uključite u svoje obroke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: