Život

Sreda, 09.01.2019.

15:14

RAEN predstavio listu naučnika kojima će biti uručene povelje

Svečana akademija Balkanskog naučnog centra Ruske akademije prirodnih nauka (RAEN) održaće se 22. januara u 14 časova u Svečanoj sali Skupštine Grada Beograda. Tom prilikom biće dodeljene nagrade zaslužnim pojedincima kao i naučnicima iz Srbije i sa Balkana.

Izvor: B92

RAEN predstavio listu naučnika kojima će biti uručene povelje
Foto: RAEN

Planirano je uručenje povelja određenom broju akademika i saradnika sa prostora Balkana među kojima ima i akademika SANU, CANU, ANIURS.

Povelje će uručiti vicepredsednica i naučna sekretarka RAEN iz Moskve Lida Vladimirnovna Ivanickaja i članica prezidijuma iz Moskve Antonina Petrovna Udalova, dok će ispred Balkanskog naučnog centra RAEN iz Beograda povelje uručiti predsednik prof. dr Mitar Lutovac.

RAEN je predstavio listu akademika kojima će biti uručene povelje:

1. Akademik prof. dr Ljubiša Stanković, potpredsednik i stalni član (CANU) i član Evropske akademija nauka (EAS)

2. Akademik prof. dr Vaskrsije Janić, potpredsednik i redovni član (ANIURS)

3. Akademik prof. dr Rudolf Kastori, stalni član Mađarske akademije nauka (MTA) i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) odeljenje u AP Vojvodina

4. Akademik prof. dr Slobodan Perović, član više državnih akademija nauka - Slovenske akademije nauka i umetnosti (SAZU), Mađarske akademije nauka (MTA), Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU) i Akademije nauka i umetnosti Republike srpske (ANIURS)

5. Akademik prof. dr Miomir Dašič, redovni član (CANU)

6. Akademik prof. dr Miloš Đuran, dopisni član (SANU)

7. Akademik prof. dr Gordan Karaman, potpredsednik i redovni član CANU

8. Akademik prof. dr Dragoljub Mirjanić, generalni sekretar i redovni član (ANIURS)

9. Prof. dr Zoran Ilić, dopisni član (BNCRAEN)

10. Prof. dr Milan P. Petrović, dopisni član (BNCRAEN)

Takođe, biće uručene povelje saradnicima i dopisnim članovima Balkanskog naučnog centra Ruske akademije prirodnih nauka. Ruska akademija prirodnih nauka

Bez obzira na njen naziv u kome su potencirane samo prirodne nauke, RAEN ima odeljenja za sve oblasti nauke, društvene nauke, kao i za umetnost.

Okuplja 5.000 najistaknutijih naučnika i umetnika svih profila iz oko 50 država sveta. Među njima je i 211 članova državne Ruske akademije nauka (RAN) i više od 200 članova neke od tri specijalizovane državne akademije Rusije. Među članovima je i 23 dobitnika Nobelove nagrade.

Prvi predsednik RAEN bio je Dmitrij A. Minjejev čuveni sovjetski geohimičar i mineralog.

Od 1994. predsednik RAEN je jedan od njenih osnivača, Oleg L. Kuznjecov, doktor tehničkih nauka i profesor moskovskog univerziteta "M.V. Lomonosov". Član je još pet akademija, među kojima i akademije nauka SAD (od 1994).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: