Svet 7

15.06.2024.

22:13

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

Izvor: Klix.ba

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?
Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Podeli:

Zvaničnik je rekao da administracija radi na smanjenju rizika sa kojima se američke trupe suočavaju u Siriji, Iraku i Jordanu.

Pored toga, diplomatski savetnik Amos Hohštajn u ponedeljak odlazi u Izrael sa navodnom svrhom da pokuša da deeskalira tenzije pre nego što se prošire na čitav region.

Neki od američkih zvaničnika rekli su za CBS da su produbljivanje napada ID na libansku teritoriju protumačili kao pripremnu meru za sveobuhvatni napad. Ovo bi, zabrinuti zvaničnici, moglo da započne rat sa Libanom u kojem bi Izraelu bila potrebna podrška SAD da bi pobedio.

Drugi zvaničnici rekli su za CBS da su zabrinuti da će Hezbolah, kao odgovor na dublje udare, eskalirati napade, što će rezultirati nenamernim ratom.

Razmena raketa na severnoj granici takođe stvara nove prepreke naporima da se postigne sporazum o prekidu vatre sa taocima, dodaje se u izveštaju CBS.

"Najvažnija stvar u vezi sa sporazumom o oslobađanju talaca i prekidu vatre koji je sada na stolu je da ako se postigne, to može da utiče na sever [Izraila], tako da je to prilika za nas da ovaj sukob može potpuno završiti", naveo je visoki zvaničnik.

"Mora postojati sporazum koji omogućava Izraelcima da se vrate u svoje domove na severu uz bezbednosne garancije da Hezbolah neće šestog oktobra... sedeti tačno na plavoj liniji“, dodao je zvaničnik.

Nakon što je visoki zvaničnik Hezbolaha Sami Taleb Abdulah eliminisan u napadu, Hezbolah je pojačao svoje raketne napade na Izrael. Oko 250 raketa lansirano je u sredu na sever Izraela.

Abdulah je najviši član Hezbolaha koji je ubijen od 7. oktobra.

"Nasilna eliminacija zabrinjava članove Hezbolaha. Oni sada shvataju da ID zna mnogo više o njima nego mi. Osim toga, operacija ukazuje da bezbednost Hezbolaha na terenu nije hermetički zatvorena i da je obaveštajni sistem organizacije probijen do te mere da uspeli smo da eliminišemo tako važan komandantski sektor i uspeli smo da se infiltriramo u njihove mreže i sisteme i identifikujemo prave ljude za eliminaciju", rekao je profesor Amacija Baram, sugerišući da to utiče i na lidera Hezbolaha.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: