Svet 51

17.06.2024.

13:23

Poraz Rusije i kraj rata: Vojska ide na Krim

Zapadni eksperti smatraju da će se, ako Ukrajina dobije rat sa Rusijom, to dogoditi na privremeno okupiranom Krimu.

Izvor: Klix.ba

Poraz Rusije i kraj rata: Vojska ide na Krim
Profimedia

Podeli:

Trenutno, ukrajinske odbrambene snage uspešno napadaju rusko oružje na poluostrvu i Krimski (Kerčki) most, kako bi poremetili rusku logistiku.

Frederik Mertens, analitičar iz Haškog Centra za strateške studije, smatra da gađanjem poluostrva, posebno ruskih kopnenih PVO sistema, Ukrajina "priprema teren" za buduće vazdušne udare nakon dolaska lovaca F-16.

"Krim je ranjiv. Rusi imaju relativno ograničen manevarski prostor na poluostrvu. Putin ima mnogo toga da izgubi politički i vojno. Dakle, ako ograničen broj boraca može da ima stvarni uticaj, to je ovde i iznad Crnog mora, koje postaje potpuno dostupno kada se reši GBAD (kopnena protivvazdušna odbrana) na Krimu", rekao je Martnes.

Ranije je Kiril Budanov, šef ukrajinske obaveštajne službe odbrane, izvestio da je Rusija premestila svoj najsavremeniji PVO sistem S-500 na poluostrvo.

Istovremeno, Marija Snegovaja, viši istraživač Centra za strateške i međunarodne studije programa Evropa, Rusija i Evroazija, rekla je da Rusija ne može sebi priuštiti da izgubi Krim jer će to omogućiti Ukrajini da ga koristi u budućim pregovorima.

Elina Beketova, ekspert za demokratiju u Centru za analizu evropske politike, uverena je da ako Ukrajina uspe da povrati kontrolu nad Crnim morem i poluostrvom ili izvrši dovoljan pritisak na ove teritorije da ugrozi Putina, "to će označiti kraj rata. "

Business Insider podseća da je početkom godine ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski jasno stavio do znanja da će bitka za Krim i Crno more igrati centralnu ulogu u narednim mesecima.

Olga Hvostunova, istraživač u Programu Evroazija na Institutu za spoljnu politiku, izjavila je da je uverena da bi poraz Rusije na Krimu bio ne samo poraz već i poniženje.

Ukrajina je u proteklih nekoliko nedelja izvela niz uspešnih napada na region, uništivši nekoliko baterija ruske protivvazdušne odbrane.

Elina Beketova smatra da se ukrajinski napadi na poluostrvo "pokazuju uspešnim zahvaljujući temeljnoj pripremi i sistematskom radu, boljim mogućnostima za odbrambene snage, satelitskim i vazdušnim obaveštajnim podacima koje su Ukrajini pružili saveznici iz NATO-a".

Napadi su omogućili Ukrajini da obnovi isporuke žitarica preko Crnog mora, koje su ključne za njenu ekonomiju, i primorali su rusku Crnomosku flotu da skrene svoje brodove iz Sevastopolja na Krimu.

Business Insider piše i da bi rušenje ilegalnog Krimskog mosta, koji povezuje kopnenu Rusiju sa istočnom obalom Krima, bila strateška i simbolična pobeda Ukrajine i veliki udarac Putinu.

Podeli:

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: