Svet 0

17.06.2024.

13:10

Bajden šalje svog čoveka da "reši" konflikt

Viši savetnik američkog predsednika Amos Hohštajn posetiće danas Izrael u pokušaju da se izbegne dalja eskalacija tenzija između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah, izjavio je neimenovani zvaničnik Bele kuće.

Izvor: Tanjug

Bajden šalje svog čoveka da "reši" konflikt
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Podeli:

Hohštajn će nastaviti napore da se izbegnu eskalacije duž granice između Izraela i Libana, rekao je taj zvaničnik, a prenosi Tajms of Izrael.

Američki zvaničnici sve više su zabrinuti da bi moglo doći do eskalacije nakon brojnih manjih sukoba na granici Izraela i Libana poslednjih osam meseci, od kad je Hezbolah intenzivirao napade na Izrael u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u Pojasu Gaze.

Portparol izraelske vojske (IDF) Daniel Hagari izjavio je juče da bi sve češća razmena vatre na granici mogla da izazove ozbiljnu eskalaciju.

"Povećana agesija Hezbolaha nas dovodi do ivice nečega što bi moglo da bude šira eskalacija, koja bi mogla da ima razorne posledice za Liban i ceo region", rekao je Hagari.

Izrael i Hezbolah razmenjuju napade poslednjih meseci dok traje rat Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Gazi, a sukobi dve strane su najgori od 2006. godine, kada su Izrael i Liban vodili rat zbog kojeg su desetine hiljada ljudi sa obe strane morale da napuste svoje domove u blizini granice.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: