Pozorište 0

17.06.2024.

13:13

BELEF donosi sedam premijera u Beograd: Pogledajte šta nas sve očekuje

Beogradski letnji festival BELEF, 32. po redu, počinje 20. juna izvođenjem predstave "Maske" u Malom pozorištu "Duško Radović".

Izvor: B92.net

BELEF donosi sedam premijera u Beograd: Pogledajte šta nas sve očekuje
Shutterstock/ Photology1971

Podeli:

Festival će obeležiti čak sedam premijera, dečje predstave, program Mladi BELEF, šetnje po gradu i kroz legate Muzeja Grada Beograda.

Programi će se odvijati na scenama Ateljea 212, Narodnog pozorišta u Beogradu, Teatra Vuk, Bitef teatra, kao i u prostorima naših ustanova kulture.

U  periodu od 20. juna do 7. jula biće izvedeno sedam pozorišnih premijera, a imaćemo priliku da prvi put u Beogradu vidimo osam gostujućih predstava (beogradske premijere).

Nastojeći da održi i svoj internacionalni segment BELEF će ove godine ugostiti i četiri predstave iz Hrvatske, dve iz Bosne i Hercegovine, jednu iz Republike Srpske, jednu iz Makedonije i jedan internacionalni projekat. U Narodnom pozorištu u Beogradu Zagrebačko kazalište mladih izvešće predstavu "Braća Karamazovi" Olivera Frljića, Narodno pozorište Sarajevo balet "Sjećaš li se Doli Bel", posebno veče u kome ćemo moći da pogledamo dva scenska prikazivanja romana "Deca" Milene Marković – prvo u izvođenju teatra Gavela iz Zagreba u režiji Saše Božića i drugo – u izvođenju Narodnog pozorišta u režiji Irene Popović.

Belef

Narodno pozorište u Beogradu će u okviru glavnog programa Belefa izvesti premijeru predstave "Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)" Biljane Srbljanović u režiji Andreja Nosova.

U Ateljeu 212 nas očekuje premijera "Sada nije juli" Đorđa Kosića u režiji Luke Grbića, predstava “Stotinu malih smrti” Teatra Sartr iz Sarajeva u režiji Jovane Tomić, "Moj život s Veljom" pozorišta Jazavac iz Banjaluke, "Things that Burn Easily" Vedrane Klepice, premijeru pop operete "Operotikon" Dušanke Stojanović Glid i “Unstable Comrades” igračku predstavu Igora Koruge. Pozorište "Boško Buha" izvešće premijeru autorskog projekta Borisa Liješevića "Tvoje i moje" na sceni Teatra Vuk. U Malom pozorištu “Duško Radović" očekuju nas čak dve premijere – "Sjaj zvezda na plafonu" u režiji Damjana Kecojevića i "Recite nam nešto o sebi" Nikole Rakočevića i gostovanje pozorišta "Senke i oblaci" iz Skoplja s predstavom "Svadbe životinja i stvari". U posebnom prostoru kluba "Omg" na Trgu republike Vladimir Aleksić predstaviće “Privatnu proslavu” kao studio visit.

Program MLADI BELEF u okviru koga će se prikazati čak 14 predstava studenata – završni ispiti, diplomske i master predstave Fakulteta dramskih umetnosti i umetničkih akademija, izvodi na sceni Teatra Vuk i Ateljea 212.

Belef

U okviru programa DEČJI BELEF u Pozorištu lutaka "Pinokio" organizovano je dečje letnje popodne, a u saradnji s Pozorištem "Boško Buha" prvi put se organizuje nagradni konkurs za savremeni dramski tekst za decu!

Ove godine u okviru BELEF-a razvijaće se i novi programi: Belef u podrumu doneće publici posebna scenska iskustva u novim formama i novim ambijentima. Dobre priče posle predstava omogućiće zainteresovanoj publici da razgovara s autorima i glumcima. Zajedno s Hartefaktom kroz nekoliko programa moći ćemo da prisustvujemo ZUT razgovoru o novom romanu Svetislava Basare, u Pričama iz Salona i Pričama i šetnjama po gradu s poznatim umetnicima.

Belef

Ponovo ćemo imati "Noć legata", kada ćemo moći da prođemo kroz legate Muzeja grada Beograda – Konak kneginje Ljubice, legate Ive Andrića i Jovana Cvijića.

Dečji programi, Mladi Belef i svi prateći programi su besplatni.

Ulaznice za glavni program i sve informacije možete pronaći na belef.rs.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: