Svet 1

17.06.2024.

13:17

Izuzetak je moguć – ako dođe, neće ga uhapsiti

Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu možda će biti dozvoljeno da prisustvuje drugom globalnom mirovnom samitu, uprkos tome što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje.

Izvor: The Kyiv Independent

Izuzetak je moguć –  ako dođe, neće ga uhapsiti
Profimedia

Podeli:

Na pitanje da li bi Švajcarska bila u obavezi da uhapsi Putina kao potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda, predsednica te zemlje Viola Amherd je rekao da se mogu dogovoriti izuzeci kako bi se Putin lično pojavio.

"Ako je prisustvo (Putina) neophodno za održavanje konferencije, onda se može napraviti izuzetak. U slučaju pregovora o miru u Ukrajini sa Rusijom ovo može biti takav izuzetak", rekla je ona novinarima nakon završetka prvog sastanka o mirovnom samitu, dodajući da "odluku mora usvojiti (švajcarska) vlada".

Švajcarski ministar spoljnih poslova Ignasio Kasis ponovio je komentar švajcarske predsednice, napominjući da bi uz Međunarodni krivični sud rebalo da se naprave izuzeci.

"To je moguće prema našim zakonima. Naravno, moramo to da uradimo zajedno sa MKS, ali kao zemlja domaćin možemo da napravimo izuzetak od ovoga", rekao je Kasis.

Kyiv independent je međutim, preneo da Rusija nije pozvana da prisustvuje ovogodišnjem mirovnom samitu, ali ju je nekoliko zemalja pozvalo da bude prisutna, uprkos tome što je Rusija odbacila njihovo učešće sredinom marta.

Po završetku prvog mirovnog samita, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je napisao da bi drugi mirovni samit “trebalo da postavi temelje trajnog i pravednog mira“.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: